2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

George Floyd-per: a rendőrfőnök szerint Chauvin brutálisan bánt a letartóztatottal

2021. április 06. 17:59, utolsó frissítés: 17:59

Szokatlan módon, korábbi beosztottja ellen vallott a minneapolisi rendőrfőnök, a George Floyd meggyilkolásával vádolt Derek Chauvin bírósági tárgyalásának 6. napján -írja az Euronews.


A 10 hónappal ezelőtti, brutális rendőri fellépés lángba borította az Egyesült Államokat, és elindította a Black Lives Matter világméretű mozgalmat.

2020. május 25-én George Floyd egy doboz cigarettát akart vásárolni Minneapolisban. Az eladó szerint hamis bankjegyet használt, ezért kihívta a rendőröket, akik a helyszínre érve megbilincselték a férfit. Amikor megpróbálták betuszkolni a rendőrautóba, Floyd ellenállt, és ekkor erőszakot alkalmaztak. Derek Chauvin ekkor helyezte a bal térdét a férfi nyakára, két rendőrtársa segített neki a férfit a földön tartani, annak ellenére, hogy Floyd többször is próbálta jelezni, hogy nem kap levegőt, miközben a többi rendőr a járókelőket próbálta elterelni a helyszínről.

Floyd és egy fekete nő, Breonna Taylor halála miatt új erőre kapott a Black Lives Matter esélyegyenlőségi mozgalom, amelynek célja a feketék elleni rendőri brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus megszüntetése. A koronavírus-járvány ellenére az Egyesült Államokban tömegtüntetések harapozódtak el, amelyek a tüntetők és a rendfenntartók között összecsapásokban, szobordöntögetésekben csúcsosodtak ki.

A tanúként beidézett Medaria Arradondo kedden kijelentette, „Chauvin a rendőri intézkedés közben, a fekete férfivel szemben megsértette az előírásokat.” Az erőszak megfékezése céljából alkalmazzuk a kéz hát mögötti megbilincselését. De ami ebben az esetben, ez után történt, az semmilyen formában nem része képzésünknek. Természetesen nem része etikánknak, értékeinknek sem” - vallott a rendőrfőnök.

A védelem azt állítja, kábítószer-túladagolás végzett George Floyddal. Miközben a helyszínre kiérkező mentőtiszt vallomása szerint a férfi már halott volt, nem sikerült őt újraéleszteni. Halálát pedig fulladás okozta.

Amennyiben Chauvint - aki tagadja a szándékos emberölés vádját – bűnösnek mondja ki a bíróság, akár 40 éves börtönbüntetésre is ítélhetik. (euronews)

Fotó: Stephen Maturen/Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS