2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve! Összefüggést találhattak az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés között. Az EMA cáfol

2021. április 06. 13:42, utolsó frissítés: 2021. április 07. 18:23

Update: Utóbb az EMA kiadott egy közleményt az eset kapcsán, amelyben azt állítják, nincs bizonyítékuk az ok-okozati összefüggésre. Az Európai Gyógyszerügynökség jelezte, hogy a vizsgálatok eredményeit napokon belül közzéteszik.


-------------------------

Világos kapcsolat van az AtraZeneca vakcina és a vérrögképződés között az Európai Gyógyszerügynökség vezető tisztségviselője szerint. Marco Cavaleri, az ügynökség egyik vezetője egy kedden megjelent, az Il Messagerro olasz lapnak adott interjúban beszélt erről.

Cavaleri azt mondta, az elkövetkező órákban az Európai Gyógyszerügynökség is meg fogja erősíteni az információt.

Marco Cavaleri szerint pontosan nem tudni még, hogyan is okoz az oltás vérrögöt, viszont a kapcsolat ennek ellenére kimutatható.

Néhány hete merült fel a gyanú az esetleges súlyos, de ritka mellékhatások kapcsán, miután atípikus trombózis eseteit figyelték meg az AstraZeneca-val oltott embereknél.

Tucatnyi esetet azonosítottak már, amelyek közül több halálhoz vezetett. Az Egyesült Királyságban március 24. óta összesen 18,1 millió adagból 30 eset és hét haláleset történt.

A mai napig az EMA azzal érvelt, hogy "nincs bizonyított ok-okozati összefüggés a vakcinával", még akkor is, ha ez "lehetséges", és hogy a koronavírus elleni oltás előnyei mindig felülmúlják a kockázatokat.

Paul Hunter, az AFP által megkérdezett Kelet-Angliai Egyetem orvosi mikrobiológiai szakembere számára "a bizonyítékok inkább abba az irányba mutatnak, hogy valóban az Oxford-AstraZeneca oltás az oka".

Frissítés:
Az Európai Gyógyszerügynökség kedden délután kiadott egy közleményt, ebben azt írják, nincs egyelőre arra bizonyíték, hogy a vérrögök és a vakcina között valóban ok-okozati összefüggés lenne (ezt egyelőre vizsgálják). Maga Cavaleri is finomította a nyilatkozatot azzal, hogy egyre inkább nehéz azt állítani, hogy ne lenne összefüggés a vérrögök és a szérum használata között.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS