2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A magyar külügy a székely önkormányzati vezetők megbüntetése kapcsán is a „migránsokat” emlegeti fel

2021. április 06. 12:59, utolsó frissítés: 12:59

A magyar külügy érdekes álláspontra helyezkedett azzal kapcsolatosan, hogy idén ismét megbírságoltak több székelyföldi önkormányzati vezetőt, amiért március 15-én magyar zászlókkal ünnepeltek.


Ungár Péter, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti képviselője még március 17-én nyújtott be kérdést Szijjártó Péter külügyminiszterhez címezve a magyar parlamentben, a képviselő arra szeretett volna választ kapni, hogy tervez-e a kormány nyilvános kiállást Antal Árpád mellett, illetve, mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy jövőre ne ismétlődhessen meg a büntetés Sepsiszentgyörgy polgármesterével.

A kérdésre április elsején válaszolt Magyar Levente külügyi államtitkár, aki a beadványra írt válaszában kifejtette, hogy nemcsak Antal Árpádot büntették meg, és a kormány az érintett magyar önkormányzati vezetőkkel való konzultálás után arra jutott, hogy a probléma törvényalkotási szinten oldható meg. "E tekintetben előre mutatónak tartjuk, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az úgynevezett »zászlótörvény« módosítását kezdeményezi" - írja Magyar Levente.

Magyar a válaszlevél végén a "migránsokat" is fölemlegette, mondván, a "kormány Alaptörvényben rögzített feladata a Magyarország határain kívül élő magyarok támogatása, a jogaik melletti kiállás minden fórumon. A Külgazdasági és Külügyminisztérium mindig is ennek megfelelően jár el. Ennek alapján azt is elfogadhatatlannak tarjuk, hogy Brüsszelben az illegális bevándorlók fontosabbak, mint a nemzeti közösségek" - írja.

Címoldali fotó: Kristó-Gothárd Hunor/Antal Árpád Facebook oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS