2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kitekintő: Németországban mentesülhetnek a beoltottak a korlátozások alól

2021. április 04. 19:21, utolsó frissítés: 19:26

Felmentést kaphatnak a járványügyi korlátozások alól a védőoltással rendelkezők Németországban, de csak az utolsó adag oltás beadása utáni 15. naptól – írta a Bild am Sonntag német lap az MTI összesítése szerint.


Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a lapnak elmondta, a harmadik járványhullám utáni, „teszteléses alapú nyitási lépések” idején a teljes oltással rendelkezők külön SARS-CoV-2-teszt nélkül mehetnek például fodrászhoz vagy a korlátozások lazítása révén ismét megnyíló boltokba, és külföldi út után nem kell karanténba vonulniuk.

A tervezett szabályt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szakvéleményére alapozzák, mely szerint egy beoltott az utolsó adag beadása utáni 15. naptól kezdve kisebb valószínűséggel terjeszti a vírust, mint egy tüneteket nem mutató fertőzött, akinél negatív eredményt jelez az antigén gyorsteszt.

A Bild hozzátette: az egyelőre nem ismert, hogy könnyítések a fertőzésen átesett csaknem hárommillió emberre is vonatkoznak-e majd. Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Welt am Sonntagban kiemelte: egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a fertőzés utáni immunitás.

Németországban egyelőre kizárólag két adagból álló oltást alkalmaznak a Covid-19 ellen, a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca-, és a Moderna-féle vakcinát. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 5,2 százaléka – 4 334 150 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 10 039 938 ember kapott, ez a lakosság 12,1 százaléka. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 68-ra csökkent az egy héttel korábbi 90-ről.

Négy hétig meghosszabbítják az enyhe zárlatot Franciaországban

Mint írtuk, Franciaországban vasárnap négy héttel meghosszabbították az úgynevezett enyhe zárlatot: a könyvesboltok, fodrászok, virágüzletek, édességüzletek, zeneboltok és az autókereskedések nyitva maradhatnak. A France24 híre szerint az országban eleinte regionális lezárásokkal próbálkoztak, de ez nem volt igazán hatékony, ezért újra az egész országra kiterjesztették a korlátozásokat. Az egyes régiók között csak nagyon nyomós ok miatt közlekedhetnek az emberek. Reggel 6 és este 19 óra között van érvényben kijárási tilalom.

Keddtől bezárják az oktatási nevelés intézményeket – három hétre az óvodások és általános iskolások számára, négy hétre a középiskolások számára.

Kinyithatnak az éttermek és kávézók kerthelyiségei Szerbiában

Kinyithatnak hétfőtől az éttermek és kávézók kerthelyiségei Szerbiában, írja az MTI. Az üzletek ismét akár este 10 óráig is nyitva tarthatnak, a bevásárlóközpontok újranyitásáról pedig a jövő héten döntenek.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 4826-tal 610 232-re, a halálos áldozatok száma az utóbbi 24 órában 39-cel 5384-re emelkedett. (mti/telex)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS