2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

WEF: 136 év múlva lehetnek egyenjogúak a nők a férfiakkal. És Románia egyre rosszabbul áll

2021. április 03. 14:22, utolsó frissítés: 14:26

A tavalyi évhez képest Románia 33 pozíciót esett vissza a férfiak és nők esélyegyenlőségi listáján - írja idei elemzésében a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum - WEF).


A felmérésükben egyébként 156 országot vizsgálnak, melyek között Romániának sikerült leharcolnia magát a 88. helyre. Olyan országok állnak előttünk a listán, mint pl. Burundi, Mozambik, Zimbabwe, Zambia, Uganda, Vietnam, Tanzánia, Madagaszkár, Kazahsztán vagy épp a szomszédos Moldávia, mely a 28. helyre lépett elő, amióta egy nőt választottak meg miniszterelnöknek.

A listavezető egyébként (12 éve) Izland, melyet Finnország követ, majd Norvégia, Új-Zéland, Svédország, Namibia, Ruanda, Litvánia, Írország és Svájc alkotják a top 10-et.

A tanulmány szerint a nők egyenjogúsodásának folyamata stganál, és ha ebben a tempóban haladunk, 136 évre lesz szükség ahhoz, hogy a világ minden országában megvalósuljon a férfiak és a nők esélyegyenlősége.

Arra is rámutatnak, hogy a koronavírus-járvány következményei veszélyztetik ezt a folyamtot, ugyanis a pluszmunkák neheze a nőkre hárul. Emellett az elmúlt egy évben aránylag több nő maradt állás nélkül, mint férfi, és csökkent a vezető pozícióba kerülő nők aránya. (weforum.ro, hírszerk.)

Nyitókép: Dainis Graveris/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS