2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve! Késes támadás volt a Capitoliumnál, egy rendőr meghalt - lezárták a környéket

2021. április 02. 22:27, utolsó frissítés: 2021. április 03. 10:08

Áttört egy barikádot egy autó Washingtonban, a Capitoliumnál. Két rendőr megsérült, az autó vezetőjét meglőtték, őt kritikus állapotban vitték kórházba, ott belehalt a sérüléseibe. Az egyik rendőr a kórházba szállítás után meghalt. Az épületet és a környékét lezárták.


Készenlétben a katonaság a Capitolium előtt. Fotó: Win McNamee/Getty ImagesKészenlétben a katonaság a Capitolium előtt. Fotó: Win McNamee/Getty Images


A CNN-nek a rendőrség azt írta: a támadó egy késsel a kezében szállt ki az autójából. Nem reagált a felszólításra, hogy tegye le, megszúrt két rendőrt, ezért meglőtték. Mindhármukat kórházba szállították. Az egyik rendőr sérülése súlyosabb volt, belehalt a sérüléseibe. A támadó helyszíni beszámolók szerint eszméleténél volt, mikor kórházba vitték, de végül ő is meghalt.
A rendőrség másfél órával a támadás után tartott sajtótájékoztatót, ott jelentették be az egyik rendőr és a támadó halálhírét is. Mint elmondták, a támadó autóval hajtott az épülethez, az egyik rendőrségi barikádba hajtott, majd egy késsel kiszállt és a rendőrökre támadt, ők pedig rálőttek. Azt is elmondták: egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a támadónak bármilyen terrorszervezethez köze volna.A helyszíni felvételek alapján nagy a rendőri készültség, ami nem meglepő. Január 6-án, miközben a kongresszus két háza az elnökválasztás eredményét próbálta volna hitelesíteni, Trump-párti tüntetők ostromolták meg az épületet, és a rendőrség nem tudta kint tartani a tömeget. Aznap négyen is meghaltak a zavargás közben, köztük egy capitoliumi rendőr. Január 6-án több mint három órával azután vonultak ki, hogy a Capitoliumból befutott a segítségkérés. Most szinte azonnal kiértek.

----------------------------------------------------------------------------

Frissítés:

A capitoliumi rendőrség tájékoztatása szerint az elhunyt kollégájukat William Evansnek hívták, aki 18 éve volt az állomány tagja.

Az amerikai sajtó értesülései szerint a támadót Noah Greennek hívták. Az illető az Iszlám Nemzet nevű szélsőséges, elsősorban afro-amerikaiakat vonzó szervezettel rokonszenvezett. A 25 éves férfi, aki valószínűleg Virginiában élt, Facebook-oldalán "Farrakhan követőjeként" jellemezte magát. Louis Farrakhan az Iszlám Nemzet vezetője, aki 1978-tól szervezte újjá a mozgalmat, visszatérve a korábbi rasszista szemlélethez.

Joe Biden amerikai elnök nincs a törvényhozás épületének közelében fekvő Fehér Házban, ugyanis a húsvéti ünnepeket a marylandi Camp Davidben lévő elnöki rezidencián tölti. Az elnök közleményében azt írta: ő és felesége, Jill Biden is fájdalommal értesült a történtekről.

"Szívből jövő részvétünket küldjük Evans rendőrtiszt családjának. Tudjuk, hogy ez milyen nehéz időszak volt a Capitolium dolgozói és védelmezői számára is" - fogalmazott Biden, aki elrendelte a Fehér Ház zászlóinak félárbócra eresztését.

(CNN/hvg.hu/telex.hu, MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS