2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

20 éves az azonos neműek házassága Hollandiában

2021. április 02. 11:40, utolsó frissítés: 15:50

Hollandiában húsz éve engedélyezték az azonos nemű párok házasságkötését hivatalosan. Az évfordulón jogvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy az Európai Unión belül is nagyok a különbségek: több országban egyenlő jogok mentén házasodhatnak az LMBTQ közösség tagjai, más országok, így Magyarország tiltja a melegek házasságát.Írországban alkotmánymódosító népszavazás legalizálta az egyneműek házasságát 2015-ben. Az írek több mint 80 százaléka római katolikus vallású, ennek ellenére a lakosság a legalizálásra voksolt.

A Lengyelországban és Magyarországon tapasztalható homofóbiát gyakran magyarázzák a katolikusok magas arányával, miközben az írországi referendum mutatja, hogy a vallás önmagában nem döntő tényező a másság elfogadását illetően.

Románia esetében márciusban kezdetét vette az eljárás az ország ellen az Európai Emberjogi Bíróságon amely végre eldöntheti az élettársi kapcsolat legalizálását.

Az ügyet Adrian Coman és amerikai férje, Clai Hamilton vitték a strasbourgi testület elé, mivel több éve sikertelenül próbálják meggyőzni a romániai hatóságokat, hogy azok fogadják el érvényesnek az Amerikában kötött házasságukat. 2018-ban a román alkotmánybíróság és az Európai Unió Bírósága is széleskörű értelmezést adott a család fogalmának. Az azonos nemű párokat is családként ítélve meg.

A házaspár állításai szerint viszont a végrehajtó hatalom, a törvényhozás és az igazságszolgáltatás intézményei azóta is ignorálják a felső fórumokon is elismert jogaikat, ezért az ACCEPT emberjogi civil szervezet közbenjárásával feljelentették Romániát az Európai Emberjogi Bíróságon (CEDO), mivel úgy vélték: Románia megsértette a házassághoz, a családi élethez, és a diszkriminációmentességhez való jogaikat. Az ügyről bővebben itt írtunk. (euronews/hírszerk.)

Photo by cottonbro from Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS