2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nevet változtat az AstraZeneca és a csomagolását is lecseréli

2021. március 31. 10:33, utolsó frissítés: 10:54

Megváltoztatja a nevét az AstraZeneca a brit-svéd koronavírus-elleni vakcina, Vaxzevria néven folytatja tovább, amit már a európai és a svéd gyógyszerügynökség is jóváhagyott.


Az EMA március 25-én hagyta jóvá az AstraZeneca vakcina nevének megváltoztatását, amelyet új csomagolás kísér. Maga a termék tartalma változatlan marad.


A vakcina január 29-én kapta meg az európai gyógyszerügynökség jóváhagyását. Első lépésként több ország, köztük Belgium úgy döntött, hogy csak 55 év alatti embereknek adja be, mivel nincs elegendő adat a vakcina hatékonyságáról az időseknél.

Később több európai ország március elején elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztette adminisztrációját, miután ritka esetben néhány embereknél vérrögöket észleltek, amelyeknek a vakcinával való összefüggését előbb szerették volna kivizsgálni.


Március 18-án viszont a vakcinát biztonságosnak és hatékonynak találták, a hatékonyságával szemben pedig úgy vélték a kockázatok eltörpülnek, de azért a beoltás mellett folytatják a vizsgálatot is.

Az angol-svéd laboratórium korábban az EU haragját azzal vívta ki, hogy többször csökkentette az ígért szállítmányokat. Ez a helyzet egyrészt az EU, másrészt az Egyesült Királyság közötti feszültségek eszkalálódásához vezetett, így a vállalat Európában gyártott vakcináit már nem küldik el az Egyesült Királyságnak. Az EU ugyanis nem szeretne vakcinákat exportálni olyan országokba, ahol a járványügyi helyzet jobb, vagy ahol a vakcinázási lefedettség már magas. (lalibre)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS