2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kanapéturizmus: online megnézhető a párizsi Louvre teljes kollekciója, a Mona Lisa is

2021. március 30. 10:33, utolsó frissítés: 10:43

Franciaország legnagyobb múzeumának, a párizsi Louvre-nak a teljes kollekciója ingyen megtekinthető online térben – írja az Euronews.


A világhírű galériának évente tízmillió látogatója van, október 30-a óta azonban a korlátozások miatt be kellett zárnia, így a világ egyik legimpozánsabb gyűjteményének tulajdonosa úgy döntött, hogy a koronavírusjárványra és az ezzel járó bezártságra való tekintettel: a teljes, 480 ezer műtárgyat számláló kollekcióját elérhetővé teszi a világhálón. Így szinte bárki gyönyörködhet az ókori egyiptomi műkincsektől kezdve a reneszánsz szobrokon át az iszlám művészetekig a világörökség kincsein, méghozzá úgy, hogy el se kell hagyja a kanapéját.

View this post on Instagram

A post shared by Musée du Louvre (@museelouvre)Végre mi is láthatjuk Leonardo da Vinci Mona Lisájától kezdve a Milói Vénuszon át Eugène Delacroix A szabadság vezeti a népet című festményéig mindent. Ráadásul a pénzünk mellett a hosszas sorban állást is megspórolták nekünk.

Erről maga a kiállítóhely elnök-igazgatója számolt be. Jean-Luc Martinez úgy vélte, a Louvre vezetése azt is reméli a vállalástól, hogy az online múzeumlátogatás felébreszti a vágyat az emberekben arra, hogy amint lecseng a járvány, élőben is felkeressék a múzeumot.

Az online tárlatvezetés itt érhető el.

Online tárlatlátogatást a világ számos kiállítóhelye tett már lehetővé a pandémia alatt: így cselekedett többek között a szentpétervári Ermitázs, a New York-i Guggenheim és a Metropolitan Múzeum, vagy a madridi Prado. (euronews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS