2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Helikopterbalesetben meghalt Csehország leggazdagabb embere, a Pro TV tulajdonosa

2021. március 29. 10:51, utolsó frissítés: 11:02

Öten meghaltak, egy ember pedig súlyos állapotban van, miután szombaton balesetet szenvedtek helikopteres síelés közben. Ennek lényege, hogy a síelők nehezen megközelíthető hegycsúcsokról siklanak le, ahová csak helikopterrel lehet eljutni. A jármű egy gleccser közelében csapódott a földbe.


A New York Times szerint az áldozatok közt van az 56 éves Petr Kellner is: Csehország leggazdagabb embere, a romániai Pro TV tulajdonosa, akinek vagyonát 17,5 milliárd dollárosra becsülte a Forbes magazin.

Kellneren kívül a halálos áldozatok között van Benjamin Larochaix, Gregory Harms és Sean McMannany, illetve a helikopter pilótája, Zach Russel. Az egyik túlélő súlyos, de stabil állapotban van, az alaszkai tisztviselők szerint, aki azt mondta, hogy a nemzeti közlekedésbiztonsági testület vizsgálatot folytat annak meghatározására, hogy mi okozta a balesetet. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a mentőegységeket szombat este tíz órakor értesítették: a helikopter nem tért vissza aznapi útjáról.

Kellner gyakori vendég volt a síközpontban, ahol heti 15 ezer dolláros áron kínálják a helikopteres síelési szolgáltatásokat.

Az üzletember a 90-es években alapozta meg vagyonát egy befektetési alap létrehozásával, majd bevásárolta magát Csehország legnagyobb biztosítótársaságába.

Tavaly októberben 1,1 milliárd dollárért megszerezte a Central European Media Enterprises nevű közép-európai médiacéget, melynek Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában vannak tévécsatornái. Utóbbi esetében a Pro TV. A vásárlás aggodalmat okozott Csehországban, attól tartottak, hogy a médiacég elveszítheti függetlenségét. Kellner viszont azt mondta, hogy az akvizíciót "felelősségérzet" vezérelte, és megígérte, hogy a cég megtarthatja objektivitását.

Egy másik, szintén Kellner tulajdonában álló cégcsoport 2019-ben adta el a magyarországi Telenor-cégek 25 százalékát az Antenna Hungáriának.

Néhány éve felmerült, hogy megvenné a Chelsea focicsapatát is jó barátjától, Roman Abramovicstól. (newyorktimes)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS