2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Véget ért a 200 ezer tonnás teherszállító hajó kálváriája, kiszabadult az Ever Given

2021. március 29. 08:42, utolsó frissítés: 10:09

Véget ért a 200 ezer tonnás teherszállító hajó kálváriája, ami múlt kedden fordult keresztbe a Szuezi-csatornán, blokkolva a globális kereskedelem egyik legfontosabb útvonálat.
A 400 méter hosszú Ever Given még kedden reggel fordult keresztbe a csatorna egy szűk részén, teljesen eltorlaszolva azt.

A baleset miatt hajók százai vesztegeltek. Az eset miatt a Guardian cikke szerint Szíriában már be kellett osztani az olajkészleteket. De mi is írtunk arról, hogy 11 romániai teherszállító hajó 130 ezer juhval várt arra, hogy ismét hajózható legyen a Szuezi-csatorna.A hajó farát és kormánylapátját szombaton sikerült kiszabadítani a csatorna oldalából, de ez még kevés volt ahhoz, hogy folytathassa útját. Vasárnap elkezdték lepakolni a hajón levő, 20 ezer konténerből álló szállítmány egy részét, hogy könnyebb legyen megmozdítani.

A BBC azt írja, hétfőn kora reggel sikerült kimozdítani a hajót a helyéről, amelyet a műholdas információk is megerősítenek. A vontatóhajók kürtjelekkel ünnepeltek. (BBC)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS