2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Törökország kilép az Isztambuli Egyezményből. Biden „mélységesen csalódott”

2021. március 22. 09:43, utolsó frissítés: 09:43

Mélységes csalódásnak nevezte vasárnapi közleményében Joe Biden amerikai elnök, hogy Törökország kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott Isztambuli Egyezményből.


"Az országoknak azon kellene dolgozniuk, hogy megerősítsék és megújítsák a nők elleni erőszak megszüntetése iránti elkötelezettségüket, nem pedig a nők védelmére és a bántalmazók felelősségre vonására irányuló nemzetközi szerződések elutasításán" - áll Biden nyilatkozatában. Az elnök szerint elkeserítő Törökország visszalépése a nemzetközi törekvésből, amely a nők elleni erőszak globális felszámolása érdekében jött létre.

"Az elmúlt hetekben túl sok példát láthattunk a nők elleni irtózatos és brutális támadásokra, köztük a georgiai tragikus gyilkosságokat" - fogalmazott Joe Biden. Az elnök hozzátette: mindannyiunknak fáj, amikor látjuk azt a kárt, amelyet az erőszakot elszenvedő nőknek okoznak és mindannyiunknak többet kell tennünk azért, hogy olyan társadalmak jöjjenek létre, ahol a nők erőszakmentesen élhetnek.

A NANE nőijog-védő szervezet felvonulása Budapesten a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján. A magyar parlament 2020-ban - a FIDESZ-KDNP-s képviselők szavazataival - elutasította az Isztambuli Egyezmény ratifikálását. Forrás: Balogh Zoltán/MTIA NANE nőijog-védő szervezet felvonulása Budapesten a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján. A magyar parlament 2020-ban - a FIDESZ-KDNP-s képviselők szavazataival - elutasította az Isztambuli Egyezmény ratifikálását. Forrás: Balogh Zoltán/MTI


Törökország szombaton jelentette be, hogy kilép az Isztambuli Egyezményből. 2011 májusában, Isztambulban nyitották meg a csatlakozás lehetőségét a strasbourgi, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács által megalkotott nemzetközi egyezményhez. 2012-ban Törökország volt az első, amely ratifikálta a határozatot.

A török kormány nem fűzött hivatalos indoklást a kilépésről szóló döntéshez, de a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) részéről visszatérően bírálták a dokumentumot, amiért az kinyilvánítja a nemek közötti egyenlőséget, és elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést. Az AKP olvasatában ez utóbbi elv egyenlő a homoszexualitás népszerűsítésével, ráadásul az egyezmény szerintük hozzájárul a válások számának növekedéséhez.

Törökország kilépése az Isztambuli egyezményből veszélyes üzenetet küld a világnak - írta Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke vasárnapi közleményében, miután az ankarai vezetés szombaton úgy döntött, hogy kilép a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott nemzetközi megállapodásból.

A Recep Tayyip Erdogan vezette kormánypárt korábban többször bírálta az egyezményt, amiért az kinyilvánítja a nemek közötti egyenlőséget, és elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést.

Borrell felhívta Törökország figyelmét, hogy az isztambuli egyezmény célja, a nők és a lányok alapvető jogi védelmének biztosítása az egész világon, különösen a járvány idején, amikor a nemi alapú erőszak egyre fokozódik.

"Mélységesen sajnáljuk és értetlenkedésünknek adunk hangot, hogy Törökország kilép ebből az Isztambul által fémjelzett megállapodásból. Ez a döntés veszélyeztetheti a nők és lányok törökországi védelmét és alapvető jogait" - hangsúlyozta.

Reményét fejezte ki, hogy a török vezetés visszavonja a határozatot, és újra együttműködik az EU-val a nők és lányok jogainak védelmében, "amely az emberi jogok, a béke, a biztonság és az egyenlőség alapvető eleme a 21. században."

Az Európai Tanács főtitkára, Marija Pejcinovic Buric szerint az ankarai vezetés határozata óriási kockázatot jelent a nők és lányok védelméhez kapcsolatos erőfeszítésekre, Európa-szerte és azon is túl.

Az isztambuli egyezmény 34 európai országra terjed ki, és széles körben meghatározónak tekintik azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek célja a nők és a lányok megvédése a társadalmunkban nap, mint nap elszenvedett erőszaktól - hangsúlyozta. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS