2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Uniós gyógyszerügynökség: az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos

2021. március 18. 18:50, utolsó frissítés: 19:07

Biztonságosnak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, de további vizsgálatokat tart szükségesnek - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség csütörtökön.


Az Európai Gyógyszerügynökség illetékes bizottsága (PRAC - Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) csütörtökön rendkívüli ülést tartott a véralvadási rendellenességekre vonatkozó jelentésekkel kapcsolatban.

Romániában hétfő este jelentették be, hogy minden, európai szinten jóváhagyott vakcinával folytatódik a lakosság immunizálása.

Ez azt követően történt, hogy az oltáskampányt koordináló országos bizottság rendkívüli ülést tartott az AstraZeneca oltással összefüggésbe hozott európai eseményekkel kapcsolatban. A résztvevők megvizsgálták a Románia területéről jelentett mellékhatásokat, más európai országok döntéseit és azok indoklását, a külföldről érkezett jelentéseket, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait, és ezek alapján úgy döntöttek, hogy Romániában folytatódik az oltáskampány minden COVID-19 elleni vakcinával, amely jelen pillanatban az európai illetékes hatóságok jóváhagyásával rendelkezik.

Az AstraZeneca oltásnak számottevőbb a pozitív hatása a COVID-19 súlyos formái és az elhalálozások megelőzése terén, mint a mellékhatások kockázata.

"Az oltás a COVID-19 járvány leküzdésének biztos és hatékony módja, és a Romániában alkalmazott vakcinákat a legszigorúbb döntéshozó fórum, az európai szakembereket tömörítő Európai Gyógyszerügynökség hagyta jóvá" - olvasható a közleményben.

A CNCAV kéri a beoltott személyeket, hogy minden mellékhatást jelentsenek. Ugyanakkor biztosítja a lakosságot, hogy a legnagyobb felelősséggel és a teljes átláthatóság jegyében kommunikál az immunizálási kampány sikere érdekében.

(mti/hírszerk/agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS