2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A katolikus egyház nem áldhatja meg az azonos nemű párokat, mert lehetetlen, hogy "Isten megáldja a bűnt"

2021. március 16. 09:04, utolsó frissítés: 09:24

A katolikus egyháznak nem áll hatalmában megáldani az azonos nemű párokat - közölte hétfőn a Vatikán doktrínákért felelős hivatala. A Hittani Kongregáció állítása szerint "lehetetlen", hogy Isten "megáldja a bűnt", de ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy tudomásul vették a "pozitív elemeit" az azonos neműek kapcsolatának.


Ferenc pápa még októberben mondta, hogy véleménye szerint az azonos nemű pároknak lehetővé kell tenni, hogy az bejegyzett élettársi kapcsolatban éljenek.

A katolikus egyház gyakorlata szerint a papok az Egyház nevében áldják meg a kapcsolatot.

Ferenc pápa pápa által hétfőn jóváhagyott válasz, amit a Hittani Kongregáció fogalmazott még, és ami szerint "nem az igazságtalan diszkrimináció egyik formájának szánták, hanem inkább a liturgikus rítus igazságának emlékeztetőjeként".

A kinyilatkoztatás arra volt egy reakció, hogy az elmúlt hónapokban néhány országban, köztük Németországban és az Egyesült Államokban, a papok elkezdték megáldani az azonos neműek alkotta párokat. Ez után tették fel a kérdést a Hittani Kongregációnak: "Hatalmában áll az egyháznak megáldani az azonos nemű párokat?" Majd erre jött a negatív válasz. A Hittani Kongregáció azt is megjegyezte, hogy a férfi és a nő közötti házasság szentség, és ez nem terjeszthető ki az azonos nemű párokra.

A mostani kijelentést a progresszívebb katolikus körök is kritikusan fogadták. Charlotte Clymer, a Catholics for Choice-tól arról írt Twitteren, hogy: "LMBTQ-nak lenni nem választás. Az LMBTQ-embereket Isten csodálatosan alkotta meg. Így és tökéletesnek születtünk, függetlenül attól, hogy a Vatikán vagy bármely más vallási hatóság mit állít". Francis DeBernardo, a New Ways Ministry meleg katolikus csoport vezetője szerint a Vatikán nyilatkozata "nem meglepő, de mégis kiábrándító". (bbc)


Nyitókép: Davids' Adventures Photos/ Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS