2024. május 23. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A sok ellentétnek válás a vége: kilép a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából

2021. március 03. 11:41, utolsó frissítés: 13:48

A Fidesz szerdán elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját – adták hírül a magyarországi kormányközeli portálok.


A párt azért döntött így, mert a néppárti képviselőcsoport lehetővé tenné az alapszabályzat módosítását annak érdekében, hogy kiírhassák a Fidesz felfüggesztéséről szóló voksolást. Orbán Viktor a múlt vasárnap levelet írt az európai parlamenti frakcióvezetőjének, Manfred Webernek. Ebben jelezte, hogy ha megszavazzák a tervezett módosításokat, akkor a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.

A viszony már évek óta feszült, és a szakításról szóló hírek többször szárnyra kaptak. Arról, hogy hogyan alakult ez a kapcsolat, illetve, a mostani szakítás hátteréről, ITT írtunk bővebben.

Legutóbb a tavaly kérdeztük meg az RMDSZ-eseket, mi hogyan viszonyul ehhez a helyzethez a Szövetség, azaz követné-e a Fideszt a néppárti frakcióból való kilépés útján, de többnyire kitérő válaszokat kaptunk.


Annyi biztos, hogy a Szövetség fontolóra venné a kérdést, hiába ő a legrégebbi tagpárt az EPP-ben Romániából (még a PNL és a PMP van benne az itthoni pártok közül), és hiába jár nyilvánvalóan az EP-ben nagyobb előnnyel a legerősebb frakcióban ülni két képviselővel.

-------------
FRISSÍTÉS: Az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportja megszavazta az új eljárási szabályzatának jóváhagyását, aminek esetére Orbán Viktor vasárnap a kilépést helyezte kilátásba. 148 képviselő szavazott mellette, 28-an ellene, 4-en tartózkodtak, az elfogadáshoz kétharmados többség kellett.

A szavazás eredménye után Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke megerősítette a Twitterén, hogy a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, és közzétette Orbán Viktor erről szóló levelét.
(magyarnemzet.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS