2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Európai covid-körkép: emelkedő számok, botladozó oltáskampány

2021. február 27. 12:17, utolsó frissítés: 12:23

Március 11-én engedélyezheti a Johnson & Johnson koronavírus-elleni vakcináját az Európai Gyógyszerügynökség - írja az Euronews, így az EU-ban elsődlegesen használt oltóanyagok, a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett ez a szer is csatasorba állhat.


A francia elnök közben megvédte az AstraZeneca vakcináját. "Számomra az átláthatóság kritériuma alapvetően fontos, ezért minden átlátható volt az AstraZeneca körül. Ennek az oltásnak megvannak a maga feltételei és az egészségügyi hatóságok feltételei szerint biztonságosnak mondható. Én nagyon hasznosnak és beadható szernek tartom. Egyszer majd én is sorra kerülök, de ez még nem most lesz. Mindenesetre, ha ezt a vakcinát ajánlják fel nekem, természetesen elfogadom majd" - mondta Emmanuel Macron.

A holland kormány jogosult sürgősségi törvényt alkalmazni a koronavírus miatt bevezetett kijárási tilalom betartatására - így döntött a fellebbviteli bíróság pénteken.
A másodfokú döntés hatályon kívül helyezte a február elején született – elsőfokú - hágai bírói döntést, amely a rendelkezés azonnali feloldására szólította fel a kormányt.

Hollandiában december közepe óta szigorú lezárások vannak érvényben, az este 9-től reggel fél ötig tartó kijárási tilalom pedig a kormány korábbi határozata értelmében legalább március 15-ig érvényben van.

Belgiumban jelenleg a vírus legfertőzőbb változata, a brit variáns dominál, a hatóságok ezzel magyarázzák a fertőzések számának meredek emelkedését.

A belga miniszterelnök szerint az országban "nagyon kényes a helyzet", az elmúlt héten aggasztóan nőtt a kórházban ápoltak száma. Pénteken 25 százalékkal több új fertőzést regisztráltak az előző héthez képest - akkor naponta átlagban 2300 új fertőzöttet találtak.

"A mai bizonytalan adatok nem teszik lehetővé a jelenleg érvényben lévő rendelkezések enyhítését. Ostobaság, meggondolatlanság és felelőtlenség lenne. Ezért a konzultációs bizottság körültekintően járt el, amikor hetente monitorozza a helyzet alakulását" - közölte Alexander de Croo.

Csehországban közben az alsóház jóváhagyta a törvényjavaslatot, amely új hatásköröket ad az egészségügyi minisztériumnak anélkül, hogy szükségállapotot kéne elrendelni. A 10,7 milliós országban a legszigorúbb korlátozások lépnek életbe, miután hetek óta a Covid-esetek és halálozások száma ott az egyik legmagasabb a világon. (euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS