2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gyorsan egy exszovjet munkatáborba szállították Navalnijt az ügyvédje tudta nélkül

2021. február 26. 20:20, utolsó frissítés: 20:20

Elszállították a Matrosszkaja Tyisina börtönből Alekszej Navalnijt – közölte az elítélt ellenzéki politikus ügyvédje. Vagyim Kobzev az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy amikor bement a börtönbe, hogy ügyfelével találkozzon, közölték vele, hogy Navalnij már nincs ott. A jogi képviselőnek nem mondták el, hogy hova szállították - írja a 24.hu.


Az ügyvéd feltételezése szerint arra a börtöntelepre vitték el, ahol le kell majd töltenie a büntetését. Navalnij másik jogi képviselője, Olga Mihajlova a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a büntetés-végrehajtási hatóságoknak értesíteniük kell majd a hozzátartozókat, amint az elítélt megérkezik. Mihajlova szerint a börtönből való sietős elszállítás megsérti a kialakult gyakorlatot.

Az oroszország börtönökért felelős kormányszerv megerősítette, hogy Navalnijt egy börtöntelepre vitték - írja a Hotnews. A szovjet korszak egyik relikviájaként az országban megmaradtak azok a munkatáborok, ahol a börtönre ítéltek többsége a büntetését letölti. Ezek a munkatáborok sok esetben több száz kilométerre fekszenek a településektől, az elítélteknek pedig gyakran kötelező módon dolgozniuk kell a börtöntelepeken lévő műhelyekben és gyárakban.

Navalnijt január 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

A politikus őrizetbe vétele és letöltendő szabadságvesztésre ítélése miatt január végén és február elején a hívei több tömegtüntetést szerveztek az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok. (24.hu, hotnews.ro)

Kiemelt kép forrása: ErikaWittlieb képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS