2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hatásos volt a zsarolás, megegyezett a Facebook és az ausztrál kormány

2021. február 23. 10:24, utolsó frissítés: 10:24

Kedden bejelentette a Facebook, hogy napokon belül helyreállítja ausztráliai platformján a hírszolgáltatását, mert megállapodott a canberrai kormánnyal arról a törvénytervezetről, ami a felek között vitát okozott – írja az MTI.


A Facebook a múlt héten jelentette be, hogy a médiapiaci szabályozásról szóló ausztrál törvény miatt a helyi platformon nem engedélyezi használóinak a hírek megtekintését. Közölte, hogy az ausztrál kiadóknak ezentúl tilos bármilyen tartalmat megosztaniuk vagy közzétenniük oldalain, és az ausztrál közönség a nemzetközi hírpiacról származó tartalmakat sem érheti el. A Facebook egyik szóvivője ezt azzal indokolta, hogy az új ausztrál médiakódex tervezetében nem egyértelmű a hírtartalom definíciója.

Az ausztrál parlamentben decemberben kezdeményezték egy új törvény bevezetését, amely rákényszerítené – elsősorban – a Google-t és a Facebook-ot, hogy fizessen az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, különben pénzbírsággal sújtják őket. A törvény jelenleg szavazás előtt áll, a helyzet mostanra élesedett ki a Facebook és az ausztrál kormány között.

„Elégedetten vesszük tudomásul, hogy az ausztrál kormány hajlandó több olyan ponton módosítani a tervezetet, amik nekünk fontosak. Továbbra is mi dönthetjük majd el, hogy hír-e, ami felkerül a Facebookra, így nem köteleznek bennünket automatikusan arra, hogy magyarázkodjunk” – írta keddi közleményében a közösségi médiás techcég.

Az ausztrál kormány egyébként csak azt szerette volna, hogy a nagy techcégek egyezzenek meg a médiafelületekkel, vagy egyszerűen csak fizessenek azok megjelenítéséért.

Az igény világos, mert egy régóta tartó folyamat szülte: az újságok szerkesztőségei előállítják a híreket, aztán ezeket a tartalmakat a Facebook és a Google megosztja, felhasználja, és ezzel lefölözi a hirdetési piacot. Így a szerkesztőségek egyre kevesebb hirdetési bevételhez jutnak, miközben a techóriások egy fityinggel nem járulnak hozzá az előállított tartalomhoz, a forgalmuk jelentős részét mégis a hírekre kereső és azokat fogyasztó és megosztó felhasználók adják.

A Facebook és a Google szép lassan monopolizálja a digitális hirdetőpiacot, amelynek következményeként egyre kevesebb bevételük van az újságoknak és médiacégeknek, amelyek jellemzően ingyen adták a tartalmat az interneten azért cserébe, hogy a reklámok hozzanak bevételt. Ez a Google és a Facebook terjeszkedésével egyre nehezebb, nem véletlenül kénytelen rengeteg újság átállni fizetős rendszerre, vagy egyszerűen szűnik meg annak köszönhetően, hogy elfogytak a bevételei. (Telex/MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS