2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lenyűgöző videófelvételen mutatja meg a Nasa, hogyan szálltak le a Marsra

2021. február 23. 07:51, utolsó frissítés: 08:03

Az amerikai űrügynökség lenyűgöző videót tett közzé, több kamerával rögzitették ugyanis a Marsra szállás pillanatát.
Az ejtőernyős pillanattól kezdve a kamerarendszer lefedi a leereszkedési folyamat teljes részét, bemutatva a szonda intenzív útját a Mars Jezero kráteréhez.

Az űrhajó fedélzetén lévő nagyfelbontású kamerák felvételeit 7 mérfölddel (11 kilométert) a felszín felett indították el, bemutatva a világ valaha létező legnagyobb tömegű ejtőernyőjének szuperszonikus használatát. A felvételek a szonda leszállásával ér véget a kráterben.

Képeik létfontosságú visszajelzést jelentenek a mérnökök számára, mivel úgy tűnik, hogy tovább fejlesztik azokat a technológiákat, amelyekkel szondákat helyeznek a vörös bolygó felszínére.

"Azok, akik azon gondolkodnak, hogyan szállnának le a Marson – vagy miért olyan nehéz –, vagy milyen jó lenne ezt megtenni–, nem kell tovább keresni a választ" - mondta Steve Jurczyk, a NASA megbízott adminisztrátora.

"A Mars Perseverance Rover útja csak most kezdődött el, és már az űrkutatás történetének egyik leg ikonikusabb látványát nyújtotta. Megerősíti azt a figyelemre méltó mérnöki és precizitási szintet, amely ahhoz szükséges, hogy egy járművet a Vörös Bolygóra építsenek és repüljenek" – tette hozzá.

A hatkerekű robot asztrobiológus, az ötödik rover, amely a Marson landolt, jelenleg az összes rendszerének és műszerének széles körű ellenőrzése alatt áll.

(bbc/nasa.gov)

Nyitókép: NASA.gov

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS