2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A koronavírus fertőzőképességét is csökkenti a Pfizer vakcinája

2021. február 22. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Nemcsak a COVID-19 betegséget előzi meg hatékonyan, hanem a vírus fertőzőképességét is jelentősen csökkenti az eddigi tapasztalatok alapján a Pfizer-vakcinája - derül ki az izraeli egészségügyi minisztérium által közölt elemzésből. Izrael világelső oltási arányban, és egyben a legjobban mutatja a Pfizer-vakcina valós hatékonyságát.


Az izraeli egészségügyi minisztérium által összegyűjtött adatok alapján a vakcina 89 százalékban hatásos volt bármilyen típusú SARS-CoV-2-fertőzés ellen, és 94 százalékban a tüneteket okozó fertőzés ellen. Az adatok ugyanakkor azt is megerősítik, hogy a Pfizer vakcinája hatásos a fertőzőképesebb brit SARS-CoV-2-változat ellen is. A vizsgált időszakban (a február 6-át megelőző három hét) a felvett pozitív COVID-19-tesztek minták döntő többségében, 81 százalékában már a brit variánst találták.

A qubit.hu összefoglalója alapján a kórházban kerülő súlyos állapotban lévő betegek 4,4 százaléka korábban az oltás mindkét adagját megkapta. A COVID-19 szövődményeiben elhunytak 5,7 százaléka ugyancsak megkapta az oltás mindkét adagját. A vakcina 93 százalékban bizonyult hatásosnak a kórházba kerülés és az elhalálozás megakadályozásában.

Vasárnapig Izraelben az emberek 49 százaléka már megkapta legalább az első adagot, és 31 százalék felett van azoknak az aránya, akik már megkapták mindkét adagot. Az elemzések szerint ugyanakkor 95,8 százalékkal csökkent a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedés kockázata azok esetében, akik mindkét adag Pfizer-vakcinát megkapták. Sajtóbeszámolók szerint a vakcina 98 százalékos hatékonysággal előzi meg a lázat vagy légzési problémák kialakulását. (qubit.hu)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS