2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ENSZ kedden tárgyalja az éghajlatváltozás hatásait a világbékére

2021. február 22. 12:25, utolsó frissítés: 12:25

Boris Johnson brit miniszterelnök kezdeményezésére, az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden csúcstalálkozót szervez tagjainak, hogy megvitassák az éghajlatváltozás világbékére gyakorolt hatásait, egy olyan témát, amelyről a France Presse szerint 15 tagjának 15 eltérő megközelítése van.


A találkozóra egyébként néhány nappal azt követően kerül majd sor, hogy Joe Biden Demokrata vezetésével az Egyesült Államok hivatalosan is visszatér, a 2015-ös párizsi megállapodáshoz, amely előírja a globális felmelegedés korlátozását. Egyes diplomaták szerint a Biden-adminisztráció radikális változtatásokat fog eszközölni azon az állásponton, amelyet Donald Trump képviselt.

Az esemény tesztként szolgál a kínai-amerikai kapcsolatok számára - mondta egy nagykövet az anonimitás feltételével, utalva azon kevés területek egyikére, amelyeken a két globális ellenfél egyetérthet. "Meg kell vizsgálnunk, hogy a kínai álláspont hogyan viszonyul az amerikaihoz" - jegyzi meg ugyanaz a nagykövet. Hozzátette, a hagyomány szerint az oroszok és a kínaiak azt fogják mondani, hogy (az éghajlatnak) semmi köze a Biztonsági Tanács témáihoz. De a kínaiak valószínűleg nyitottabbak erre a vitára, ami elszigetelné az oroszokat.

Oroszország nem akarja az éghajlatot önálló témává tenni a Biztonsági Tanács által tárgyalt témák között. Másrészt, az megfelel nekik, hogy "eseti alapon" beszéljenek róla - magyarázták a diplomaták az AFP-nek.

A találkozó az éghajlatváltozással kapcsolatos biztonsági kérdésekre összpontosít - nyilatkozta a hírügynökség számára névtelenül egy diplomata, rámutatva, hogy olyan országok, mint Kenya vagy Niger "nagyon élesen" érzik az éghajlatváltozás biztonsági helyzetre gyakorolt hatását.

A nagyhatalmak, Kína és Oroszország nem szívesen egyezik bele abba, hogy az ENSZ biztonsági tanácsában az éghajlatváltozásról és annak következményeiről essék szó. A két ország nem akarja, hogy a tanács a gazdasági döntéseket hozzon, annak ellenére, hogy megértik, az éghajlatváltozás konfliktusokat okozhat. Az érdekellentétek nyilvánvalók, azonban a találkozó egy új kezdet lehet sok tekintetben.

"Az elsivatagosodás, a népességmozgások, az erőforrásokhoz való hozzáférés versenye" kapcsolódik a globális felmelegedéshez - hívták fel a figyelmet a diplomaták, akik arra számítanak, hogy az Egyesült Államok visszatérésével új dinamikája lesz az éghajlatváltozással kapcsolatos tárgyalásoknak.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS