2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Két év börtönre ítéltek két tévést, mert tudósítottak a belarusz tüntetésekről

2021. február 19. 10:25, utolsó frissítés: 10:26

Alekszandr Lukasenka rendszere továbbra sem puhult fel, ők az első újságírók, akiket hosszú időre zárnak be.


Két-két év börtönbüntetést kapott az a két televíziós újságíró, akiknek mindössze annyi volt a bűnük, hogy tudósítottak a tavalyi tüntetésekről Belaruszban. Mint ismert Lukasenka elnök olyan látványosan csalta el a választást, hogy százezrek vonultak az utcára Minszkben új választás kiírását, és a diktátor lemondását követelve, de ez nem engedett, titokban iktatta be magát újra elnöknek, a tüntetéseket pedig brutálisan verte szét, a rendőrség ezrével vette őrizetbe a tüntetőket.

A 27 éves Katyerina Bakhvalova és a 23 éves Darija Csultszova tagadta a vádakat, amik szerint “a közvetítésükön keresztül tömeges eseményre vonzották az embereket”. A bíróság végül közrendet sértő csoportos akciók vezetéséért ítélte el a tévéseket - írja a Moscow Times nyomán a Hvg.

A két újságíró lett az első, akiket hosszabb időre elítéltek a tüntetésekről készített beszámolók miatt, az belarusz ellenzék jelenleg külföldön lévő vezére, Szvetlana Tyihanovszkaja Telegramon írt bátorító üzenetet nekik: “Tudom, hogy hamarosan nem ketrecben fogunk élni. Elérjük az igazságot és a szabadságot, köszönhetően az újságíróknak” - állt az üzenetben.

A két elítélt a Lengyelországból sugárzó Belsat csatorna munkatársai. (hvg.hu)

Nyitókép: Natalia Fedosenko/Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS