2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Átfogó jelentés készült az európai szélsőjobboldalról - Magyarország az első helyezettek között van

2021. február 18. 14:29, utolsó frissítés: 14:29

Három európai antifasiszta szervezet készített egy jelentést, melyben a szélsőjobboldali extremizmus európai helyzetét tekintik át. A brit HOPE not hate, a svéd EXPO Foundation és a német Amadeu Antonio Foundation jelentése itt olvasható el.


A jelentésből kiderül, hogy a közvélemény-kutatásban vizsgált 8 európai ország közül a magyar társadalomban van a legnagyobb támogatottsága a különböző szélsőséges nézeteknek - írja a Szabad Európa.

A magyarok 60 százaléka van rossz véleménnyel a bevándorlókról (a második helyezett Franciaországban 47 százalék), 54 százaléka a muszlimokról (ezzel is első helyen áll Magyarország) 49 százaléka pedig a romákról vall negatív nézeteket (ebben rangsorban Franciaország és Olaszország vezetik a listát).

A kisebbségekkel szembeni tolerancia hiánya abban is megmutatkozik, hogy a magyarok mindössze 23 százaléka gondolta azt, hogy a Black Live Matters tüntetések valóban az elszenvedett rasszizmus és diszkrimináció adott válaszok. Minden vizsgált országban többen értettek egyet a mozgalom céljaival.

A magyarok különösen fogékonyak az összeesküvés-elméletekre: 45 százalék ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy az elitek célja a migrációval, hogy meggyengítsék Európát (mindössze 23 százalék utasítja el a feltételezést). (Szabad Európa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS