2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A női szerkesztőket ért zaklatások miatt új alapszabályzatot vezet be a Wikipédia

2021. február 15. 10:16, utolsó frissítés: 10:26

A Wikipédiát működtető alapítvány bejelentette, hogy viselkedési szabályzatot fog bevezetni. A kialakítás ötlete a szerkesztők által jelentett zaklatási és más problémás esetekből fakadt.


Jimmy Wales, a Wikipédia társalapítója. Fotó: Simon Dawson/Bloomberg via Getty ImagesJimmy Wales, a Wikipédia társalapítója. Fotó: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images


A Wikimédia Alapítvány jelentése már évekkel ezelőtt kimutatta, hogy a wiki-közösségeket túlságosan a férfiak uralják, és a női szerkesztők jelentős hányada találkozott már a zaklatás különböző formáival az oldalon – volt, akinek pornóval bombázták tele az adatlapját, másokat azzal fenyegettek, hogy kirúgatják a munkahelyéről, de legtöbbször a genderkérdést érintő beszélgetések is trollkodásba fordulnak a (leginkább az angol nyelvű) Wikipédia vitalapjain. A felmérés szerint a nők és az etnikai kisebbségek tagjai egyébként is kisebb valószínűséggel kapnak saját Wikipédia-szócikket – egyáltalán nem kirívó eset Donna Stricklandé, akit a Nobel-díja előtt a javarészt férfi szerkesztők nem tartottak érdemesnek saját szócikkre.

Mindezek tükrében a Wikimédia alapítvány 2020 februárjában bejelentette, hogy hamarosan elfogadja és bevezeti azt az általános viselkedési szabályzatot (Code of Conduct), amely egyszerre igyekszik megoldást nyújtani a zaklatásokra és az egyenlőtlenségekre. A szabályzat kialakításában 30 nyelvterület több mint 1500 Wikipédia-önkéntese vett részt.

Az 1600 szóban összefoglalt, mégis átfogó szabálygyűjteménybentöbbek között az oldalon belüli és azon túli zaklatásra, a gyűlöletbeszédre, a sértő kifejezésekre, a sztereotípiákra, a fizikai erőszakra irányuló fenyegetésre és az „üldözésre” (amikor egy szerkesztőt egymás után, több szócikken keresztül kritizálnak) vonatkozó tiltások szerepelnek, de a hamis és részrehajló információk szándékos közlését is tiltják.

Néhány nappal az új szabályzat bejelentése után Katherine Maher, a Wikimédia Alapítvány vezérigazgatója jelezte, hogy április 15-én, hét évnyi vezérigazgatás után lemond a posztról. A Wikipédia a Maher-korszak alatt vált igazán megbízható forrássá, tulajdonképpen helyet cserélve az egyre gyatrább megítélésű, álhírekkel megpakolt és álhírgyanúval terhelt hírmédiával. A női szerkesztők száma csak az elmúlt egy évben 30 százalékkal nőtt, az oldal tíz év után az első nagy dizájnváltásán megy épp keresztül, és gyakorlatilag nincs másik nonprofit techcég, ami pénzügyileg is sikeresnek mondható – 2014 és 2020 között 75 millióról 124 millió dollárra nőtt az Alapítvány adományokból befolyt éves bevétele. (qubit.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS