2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újra megjelent Nyugat-Afrikában az Ebola járvány

2021. február 14. 12:37, utolsó frissítés: 12:47

Négy személy az Eboloa vírus miatt életét vesztette Guineaban – írja az Agerpres az AFP alapján.


A történelmi jelentőségű Ebola-járvány 2013-2016 között zajlott, így a vírus felbukkanása sokakat aggodalommal tölt el.

„Valóbban aggodalomra van okunk, ugyanis már négy haláleset létezik, amely az Ebola vírus miatt következett be Nzerekore térségében, amelyek közül kettő éppen Nzerekore-ben és kettő Goueke térségében – jelentette ki Guinea egészségügyi minisztere, Rémy Lamah.

A fertőzés egy temetés volt, amelyen a résztvevők közül nyolcan megfertőződtek, és az esetek a 2016-os járványügyi történéseket idézték.

A guineai hatóságok ismertették, hogy a virológiai teszteket Európai Uniós alapból fenntartott laborokban végezték, így gyorsan sikerült kimutatni a vírus jelenlétét – a vizsgálatoktól viszont további adatokat várnak.

„Mindent a (kutatók) rendelkezésére bocsájtottunk, és a helyszínre egy vészhelyzeti csapatot állomásozik, hogy a további kapcsolatokat beazonosítsák” – nyilatkozta Rémy Lamah szombaton, hozzátéve, hogy emberként eltölti a félelem, de megnyugtató, hogy tudja, az első Ebolba-járványt sikerült megfékezni, és létezik védőoltás.

A hatóságok vasárnap vészhelyzeti gyűlést tartanak.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője a Twitteren reagált az esetre. Tedros Adhanom Ghebreyesus arról írt, hogy további két lehetséges esetről volt tájékoztatva a szervezet, amelyeket Guinea-Conakry-ból jelentettek, ahol a vizsgálatok még folynak. „Az WHOAFRO és a WHO helyi szervezete támogatja a készenlétet és válaszlépésekre kész” – tette hozzá.

A 2013-2016-os Ebola-járvány ugyancsak Guineából jelent meg először, és összesen több mint 11 ezer halálos áldozattal végződött. (agerpres, hírszerk.)

Nyitókép: Athalia Christie / Orvosok Határok Nélkül, Creativ-commons.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS