2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Miközben az SZFE épülete magára marad, érdemes megnézni az új vezetés tanári listáját

2021. február 04. 19:56, utolsó frissítés: 19:56

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése nem az intézmény Vas utcai épületében képzelte el az oktatást, aminek egyik legnagyobb áldozata a „legendás” Ódry Színpad elköltöztetése.


Négy héttel a döntés után, csütörtökön már le is szerelték az Ódry Színpad-feliratot a Vas utcai épület homlokzatáról, amelytől az SZFE diákjai, azaz a Független Szabad Egyetem közössége is búcsút vett.

Az SZFE-ügy kapcsán viszont érdemes megemlíteni azt is, hogy már az új vezetés szerint sem veszítették el a félévüket a diákok, az SZFE oktatási osztálya rögzítette a tanulmányi nyilvántartó rendszerbe a 2020. november 6. előtti érdemjegyeket. A Fővárosi Törvényszék szerint ugyanis nem tekinthető semmisnek az őszi félév. Ugyanakkor az SZFE új vezetése hangsúlyozta az MTI-n, ők már decemberben is így gondolták.

Amit viszont mégis elveszítettek a diákok és maga az egyetem is, az az SZFE önrendelkezésének, függetlenségének felszámolása miatt, az a huszonkét tanár, aki emiatt vissza lépett az osztályindítástól decemberben (Szász János és Fullajtár Andrea pedig már fel is mondott). Az ez idáig tiltakozásból felmondó tanárok helyett pedig közel harminc új oktatót nevezhetnek ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A nevek hallatán azonban nem csak tanárokat, valószínűleg diákot is veszít az SZFE

A listán szerepel a Hír TV műsorvezetője, Velkovics Vilmos is, aki korábban többször élcelődött az SZFE diákjainak lázadásával. A kiszivárgott oktatói listán többek között szerepel még Szarvas József, a Nemzeti Színház színésze, Baska Barbara, aki korábban Orbán Viktor miniszterelnök facebookos videóit készítette, Banner Géza, aki a Duna TV Kívánságkosár, illetve a Kossuth rádió Napközben című műsorát vezette. De rajta van a most nyilvánosságra került listán Kiss-B. Atilla neve is, aki a Budapesti Operettszínház igazgatója, és akit több operettszínházi munkatársa is szexuális zaklatással és verbális bántalmazás eltussolásával vádolt meg - írja a Telex.hu.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én foglalták el az egyetem épületeit, mert egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának.

A nyitóképet Lázár Todoroff készítette, forrása a Független Szabad Egyetem FB-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS