2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tüntetések kezdődtek Lengyelországban az abortusztörvény miatt

2021. január 28. 09:13, utolsó frissítés: 09:32

Azok után, hogy szerdán hivatalosan is kihirdették az október végi alkotmánybírósági döntés értelmében szigorított abortusztörvényeket, a fővárosban és több másik városban is tüntetéseket szerveztek.


A korábbi tüntetéseket is szervező Országos Nősztrájk (Ogólnopolski Strajk Kobiet, OSK) aktivistája, Agnieszka Czerederecka sajtóértekezletükön kijelentették: készen állnak arra, hogy újból utcára vonuljanak. Varsóban és néhány más lengyelországi városban a tüntetéseket még szerda este megtartották. Szerveztek tüntetést Poznań, Szczecin, Katowice, Łódź, Wrocław, Gdańsk és Krakkó városában is. A fővárosban a néhány ezres tiltakozás több helyen megbénította a forgalmat, olyan transzparensekkel jelentek meg, mint „Ez háború!” vagy „Választás szabadságát terror helyett!” Nagyobb tömeg gyűlt össze még Krakkóban és Wroclawban is.

A nőjogi szervezetek összesen 47 településen hívták utcára azokat, akik szerint elfogadhatatlan, hogy az eleve szigorúnak számító lengyel abortuszszabályozást további szigorítják.

Az Országos Nősztrájk csütörtök estére további blokádot hirdetett Varsóban, valamint felszólították az egész országot, hogy péntekre egy hatalmas tüntetésre gyűljenek a fővárosba.

A törvény életbe lépése heves reakciókat váltott ki a lengyel ellenzéki politikusokból. A fő parlamenti ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) politikusai sajtóértekezletükön népszavazás kezdeményezését helyezték kilátásba az ügyben.

Borys Budka, a KO vezető pártjának, a Polgári Platformnak az elnöke provokációnak nevezte, hogy az alkotmánybírósági döntést a koronavírus-járvány elleni küzdelem közepette hirdetik ki a jogi közlönyben. Szerinte "egy ilyen álítéletre semmilyen jogállamiságot betartó kormány nem lesz tekintettel". (mti/merce.hu)

fotó: twitter.com/#StrajkKobiet

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS