2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szerda estétől hatályos a lengyel abortusztörvény

2021. január 27. 21:30, utolsó frissítés: 21:32

A lengyel alkotmánybíróság közzétette a beteg magzatok művi vetélését tiltó rendelet indoklását, így az még szerda este hatályba kerül, amint publikálják a lengyel Hivatalos Közlönyben.


A taláros testület még október 22-én alkotmánysértőnek ítélte azt az előírást, amely lehetővé tenné a terhesség megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni.

Az alkotmánybíróság által kétségbe vont előírás annak a három kivételnek egyike, amelyek fennállása esetén az 1993 óta Lengyelországban érvényes abortusztörvény engedélyezi a terhességmegszakítást, ami akkor lehetséges, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény - nemi erőszak vagy vérfertőzés - következménye.

Az alkotmánybíróság azonban indoklásában leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a prenatális fázisban lévő embert megfosszák életétől.

A döntés kapcsán hatalmas tüntetéseket szerveztek Lengyelországban, mivel az új rendelet sérti az önrendelkezés jogát, és több ezer nőt taszít az illegális abortusz veszélyei felé.

A Transindex 2020-as legjeiből nem maradtak ki a lengyel történések, a lengyel nőket pedig az év forradalmárainak tekintjük. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS