2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elindult hivatalosan is a vakcinaverekedés

2021. január 24. 17:35, utolsó frissítés: 17:35

Az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket, jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap a francia Europe 1 rádiónak nyilatkozva.


Az MTI emlékeztet, a Pfizer amerikai gyógyszergyár a múlt héten bejelentette, hogy átmenetileg lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja a gyártókapacitásokat. Pénteken az AstraZeneca brit vállalat tájékoztatott arról, hogy gyártási problémák következtében ugyancsak lelassul a vakcina szállítása az EU-ba.

„Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat” – hangsúlyozta Michel. Hozzátette: az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a vállalatok átláthatóan kommunikáljanak a szállítási késések okaival kapcsolatban. Közölte azt is, hogy amikor a Pfizer tudatta, hogy késés várható, az EU-nak – kemény tárgyalási álláspontot képviselve – sikerült a késések időtartamát csökkenteni.

„Keményen az asztalra csaptunk, így elértük, hogy több hét várakozási idő helyett csak a szállítás lassulása várható” – fogalmazott a tagállamok kormányait tömörítő Európai Tanács elnöke.

Az Európai Uniót januárban sok bírálat érte amiatt, hogy messze elmaradt a várakozásoktól a leszállított oltóanyagok mennyisége. Az unió mintegy 2,5 milliárd euró értékű előzetes kötelezettségvállalási szerződést kötött csaknem 2,3 milliárd adag potenciálisan hatékony vakcinára hat oltóanyaggyártóval. A szerződésekben az árazásra, a szállítási és egyéb kulcsfontosságú feltételekre vonatkozó részleteket titkosították.

A Telex már beszámolt róla
, éjszakába nyúlóan tanácskoztak az uniós állam- és kormányfők a csütörtöki, online csúcstalálkozójukon, amin Orbán Viktor is részt vett. A tagállami vezetők szerint a vakcinákat a lélekszám arányában, azonos időben kell eljuttatni minden tagállamnak, és a rendelkezésre állás érdekében az oltóanyaggyártóknak tiszteletben kell tartaniuk a megállapodásokat.

Ursula von der Leyen
, az Európai Bizottság elnöke a találkozó után arról beszélt, az unióban koncentrálni kell az oltóanyagok gyorsabb kiszállítására és a már rendelkezésre álló készletek hatékony alkalmazására. Szerinte az unió eltökélt abban, hogy nagyobb kiszámíthatóságot biztosítson az oltóanyagok tagállamokba való szállítása és a dózisszám növelése terén. Von der Leyen azt is mondta, nemsokára elengedő mennyiségű vakcina érkezik az uniós tagállamokba ahhoz, hogy nyárra a lakosság hetven százalékát védetté tegye. Ez iszonyatosan nehéz feladat, de megugorható, és ehhez közösen kell dolgozni, mondta.

A bizottsági elnök szerint pár hónapon belül Európában több vakcina lesz, mint amennyit fel tudnak használni. A BioNTech és a Moderna beérkező vakcináival az uniós lakosság több mint 85 százalékát be tudják oltani, ez 318 millió embert jelent.

Ezért Von der Leyen azt javasolta, hogy a vakcinából az unió adjon néhány alacsonyabb jövedelmű országnak is addig, amíg a Covax nemzetközi vakcinaelosztó nagyobb dózisokban is tud nekik adni. Az elnök szerint ugyanis az az unió érdeke is, hogy a világ többi része is részesüljön a vakcinából, és így gátoljuk a vírus terjedését.

Összességében ugyanakkor világos, hogy szinte valamennyi uniós tagállamban megrengett a bizalom abban, hogy nyárig az európai lakosság 70 százalékát valóban beoltsák, miként az az Európai Bizottság kedden bejelentett tervében szerepelt. Egyébként a Bizottság még 2020. június 17-én előterjesztette a Covid19-oltóanyagokra vonatkozó uniós stratégiát. A tagállami vezetők akkor egyetértettek azzal, hogy a gyártókkal közösen kell tárgyalni az ígéretes, fejlesztés alatt lévő vakcinák beszerzéséről, valamint jóváhagyták, hogy a Bizottság a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből nyújtson előfinanszírozást a vállalatoknak, hogy fel tudják gyorsítani az oltóanyagok kifejlesztését és előállítását.

A Bizottság immár hat vakcinagyártóval (AstraZeneca, Sanofi–GSK, Janssen, BioNtech–Pfizer, CureVac és Moderna) kötött összesen 2,3 milliárd adag oltóanyagról szóló megállapodásokat. A pénzzel együtt az EU rengeteg oltóanyagot le is kötött tehát, a lakossági átoltottság azonban Európában egyelőre valóban elmarad például a Nagy-Britanniában, vagy Izraelben tapasztalhatóhoz képest. (telex.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS