2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Német kisebbségiek kritizálták az EB-t a Minority SafePack elutasításáért

2021. január 21. 20:39, utolsó frissítés: 20:39

A Minority SafePack visszautasításának hírére felháborodásuknak adtak hangot a Németországban élő kisebbségek képviselői, akik azt ígérték: igyekeznek ezentúl valamilyen módon európai szintű nyomást gyakorolni - írja az Euractiv.


Németországban erős kritika övezte az Európai Bizottság megközelítését. Nem számítottam rá, hogy a Bizottság az összes pontot elvágja" - mondta Rasmus Andresen európai képviselő, a német Szövetség ’90/Zöldek párt tagja, aki maga a németországi dán kisebbséghez tartozik.

"Már kínos az, ha egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk több mint egymillió európai polgár és az Európai Parlament felhívását" - folytatta.

A Bizottság érvelése szerint a tagállamoknak számos lehetőségük van arra, hogy uniós forrásokat felhasználjanak a kisebbségek javára. Andresen egyetért az indokkal, de meglátása szerint a kisebbségvédelem problémája épp a tagállamok tétlenségében rejlik:

"Sok országban a kisebbségek témája kényes kérdés: Spanyolországban például, ahol a katalán kisebbség különleges védelmet követel kultúrája és nyelve megőrzéséért. Ott például nem fogadják szívesen, ha Brüsszel beleavatkozik ezekbe az érzékeny kérdésekbe" - mondta el a képviselő.

Andresen az Euractivnak kifejtette: ő azt gyanítja, hogy a Bizottság nem akarta kockáztatni a tagállamokkal való konfliktushelyzetet, és ezért reagált olyan passzívan a kezdeményezésre.

Andresen beszámolt arról is, hogy videokonferencia során tárgyalt a Németországban élő kisebbségek képviselőivel, köztük a frízekkel, a romákkal és a szintókkal, ahol megvitatták a további teendőket.

"Sokan csalódottak voltak, mert úgy érezték, az ő saját identitásuk sem ér sokat az EU számára" - mondta Andresen, majd hozzátette: az ügyet nem hagyják annyiban és nyomást gyakorolnak a Bizottságra. (euractiv, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS