2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sztriptíz klub és kaszinó is van Putyin szupertitkos luxuspalotájában

2021. január 21. 17:01, utolsó frissítés: 18:55

Új, leleplező videóval állt elő a hazatérése után vizsgálati fogságba vetett orosz korrupcióellenes aktivista és ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij. Az általa alapított Korrupcióellenes Alapítvány egy hosszú összeállításban mutat be egy Putyin elnöknek tulajdonított exkluzív, tengerparti palotát, tudósít a Szabad Európa


A Putyin palotája című tényfeltáró anyag szerint a templomot, 2500 négyzetméteres üvegházat, mozit és a tengerpartra vezető különleges alagutat is magában foglaló komplexumot a fekete-tengeri Gelendzsikben építették fel.A luxuspalota és a hozzá kapcsolódó épületek – a Navalnij alapítvány szerint – 100 milliárd rubelbe, azaz 1 milliárd 350 millió dollárba kerültek.

A 17 691 négyzetméteres komplexumban sisa-bár, uszoda és játékautomatákkal felszerelt kaszinó is található. Az első fotókat a már régóta „Putyin-palotaként” emlegetett ingatlan belsejéről a Navalnij-csapat publikálta. Az orosz elnök tagadta, hogy köze lenne a palotához, de az orosz ellenzék számára az az egészen a hatalom csúcsáig érő, elterjedt állami korrupció jelképévé vált.

„Ez Oroszország leginkább őrzött palotája, állam az államban. Ez Putyin legnagyobb titka, többszáz, talán többezer ember – őrök, kertészek, és az ország leggazdagabb és leghíresebb embereinek dolgozó építészek – szolgálják ki” – hallható a kétórás YouTube-videó kommentárjában.

Navalnij nyomozói szerint a Monacónál 39-szer nagyobb palotát „úgy építették meg, hogy a szárazföldről, a tengerről és a levegőből is elérhető legyen”. A komplexumot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat tulajdonában lévő 7000 hektáros ütközőzóna veszi körül, amit Navalnijék szerint bérbe adtak a palotát birtokló cégnek.

Az anyag szerint a többezer alkalmazottnak megtiltották, hogy még egyszerű, kamerás mobiltelefonokat is maguknál tartsanak, a palotába érkező autóknak pedig „több ellenőrzőponton kell áthaladniuk”.

„Ma bemutatjuk Önöknek Putyin legnagyobb titkát, a palotáját. Megmutatjuk kívülről, belülről. Kiadtuk a tervrajzokat, amin látszik a bútorok és a szellőzőrácsok helye. Minden szoba, minden folyó, minden négyzetméter immár közvagyon – az oroszok így ellátogathatnak majd Putyin otthonába” – hallható még a videóban.

Nyitókép: A palota

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS