2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Homofób megnyilvánulásért kizárt soraiból a Cioloș vezette Renew Europe egy képviselőt

2021. január 21. 14:13, utolsó frissítés: 14:14

Kizárta a Renew Europe (Európa Megújul) párt tagjai közül a litván EP-képviselőt, Viktor Uspaskich-ot, amiért az „perverzeknek”, illetve „abnormálisaknak” nevezte a homoszexuálisokat és a transszexuálisokat

„Nincs helye a homofóbiának a Renew Europe pártcsaládban” – jelentette ki Dacian Cioloş egyik nyilatkozatában.

„Politikai családunk mélységesen elkötelezett az LGBTI+ személyek jogainak védelme és azok kiterjesztése iránt. Uspaskich úr kommentárjai összeférhetetlenek az általunk vallott értékekkel, és ezek a kommentárok kívül helyezik őt a pártcsaládunkon” – mondta az USR PLUS társelnöke.

Uspaskich, aki egyébként a litvániai Munkapárt vezetője, egy január 10-én kelt Facebook-posztjában arról írt, hogy egyes európai országokban „veszélyesnek számít”, ha „egy természetes orientáció képviselője” valaki. „A perverzekre és az abnormálisokra gondolok – az élet, a sors egy ilyen életet adott nekik, nem az ő hibájuk, ha férfiruhában nőnek érzik magukat, az emberek többsége nem csinál ezáltal reklámot magának” – írta.Kedden a Renew Europe csoport megszavazta Viktor Uspaskich kizárását. „Egy belső fegyelmi eljárás eredményeként, mely szavazással végződött, kizártuk Viktor Uspaskich-ot, azonnali hatállyal” – nyilatkozta Dacian Cioloş.

A litván politikus egy január 13-án küldött emailben megjegyezte: elnézést kér „a stressz és a fájdalom miatt, amit a megosztó beszéde okozott”. Hozzátette: a „litván nyelv” nem az anyanyelve, ezért amikor informális keretek között beszélget, „hibákat véthet”. Kihangsúlyozta: amiket mondott, az nem vonatkozott a homoszexuális férfiakra, a leszbikusokra vagy más személyekre az LBGT közösségből. (gandul.ro, hírszerk.)

Fotó: Renew Europe/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS