2024. május 19. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megbüntette az EJEB Romániát, mert nem biztosítja a transzneműek jogait

2021. január 20. 08:59, utolsó frissítés: 10:26

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi döntésével elmarasztalta Romániát és megállapította, hogy az országban nem létezik egy olyan adminisztratív eljárás, melynek révén a transznemű személyek megváltoztathatják az adataikat. Azaz nincs módszer arra, hogy megváltoztassák a keresztnevüket, a nemükre vonatkozó bejegyzést, valamint a személyi számuk első számjegyét.


Az országot egyébként két, transznemű férfi perelte be az EJEB-nél. A bíróság szerint a román jogrend az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkelyét sérti.

Az ACCEPT nevű, lmbtq emberek jogaiért küzdő bukaresti egyesület közleményében arról ír, hogy nagyon problémás Romániában a jogi értelemben vett nemváltás. És voltak olyan esetek, hogy a bírók műtét elvégeztetésére kötelezték a transgendereket.

Romániában egyébként – az ACCEPT szerint – 2006 és 2017 között mindössze 48 transznemű személy kezdeményezte a nemére vonatkozó adatok megváltoztatását a személyi irataiban. Mindeddig ez oly módon volt lehetséges, hogy felfogadtak egy ügyvédet és beperelték az illetékes önkormányzatot.

A bírósági eljárás során iratokat kellett bemutatniuk, tanúkat felsorakoztatniuk, esetenként pedig törvényszéki orvosi vizsgálatokat is kellett végeztetniük. Sőt, az esetek közül 32-ben a bíróság arra kötelezte őket, hogy műtétnek vessék alá magukat, azonban ezeket a beavatkozásokat jelenleg nem végzik biztonságosan Romániában. Az ACCEPT szerint a műtét kötelezésével a bíróságok megsértették a transzneműek magánélethez való jogát.

Az ACCEPT szerint Romániában szükség van egy olyan eljárásra, melyben a folyamodók bevallása alapján változtathatóak meg a személyi iratokban a nemre vonatkozó adatok. (hotnews.ro, hírszerk.)

A két felperesnek egyébként Románia az ítélet értelmében összesen 15 000 eurónyi erkölcsi kártérítést fizetett, valamint 9 755 euró perköltséget, illetve 1 153 euró anyagi kártérítést.

Nyitókép: Brielle French/unplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS