2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A magyar kormányhivatal szerint a Meseország mindenkié megtévesztő ebben a formájában

2021. január 19. 19:08, utolsó frissítés: 2021. január 20. 17:54

"Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Labrisz Egyesület a Meseország mindenkié című könyv értékesítésekor" - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala, miután lefolytatott egy fogyasztóvédelmi eljárást a sokat vitatott mesekönyvvel kapcsolatban.


A közlemény szerint "közérdekű bejelentésre" indított vizsgálatott a kormányhivatal, amely megállapította, hogy "a könyv értékesítése mesekönyvként történik, amire a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is utal, de az nincs feltüntetve, hogy a mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg. Így a fogyasztók tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek."

A kormányhivatal álláspontja szerint mivel a fogyasztók nem kapnak előzetes tájékoztatást a könyv tartalmáról és témaköréről, ezért "sérülnek a megfelelő tájékoztatáshoz való jogaik és érdekeik, ami által az egyesület tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg".

A hatóság ezért kötelezte az egyesületet, hogy nyújtson mindig teljes körű tájékoztatást a tevékenységi körét érintő áruk esetleges értékesítésével kapcsolatban. A kötelezést a Meseország mindenkié című könyv esetében is alkalmazni kell.

A közlemény arra nem tért ki, hogy a kormányhivatal pontosan mit is vár el az egyesülettől, mit tüntessen fel a mesekönyv borítóján, de érvelése erősen hasonló a kiadványt korábban ellenzőkéhez.

A könyv körüli hisztéria akkor kezdődött, amikor Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarálta egy példányát, ezután volt, hogy plakátokkal bélyegezték meg a kiadványt áruló könyvesboltokat, több óvodából is kitiltották, modván "LMBTQ propagandát" tartalmaz, szélsőjobbos tüntetők pedig egy felolvasását is megzavarták.

A kötetben amúgy ismert mesék átiratai szerepelnek, de hősei olyan szereplők, akik a mai magyar társadalmi normák szempontjából marginalizált helyzetben vannak: így került az antológiába meleg Hamupipőke, háromfülű nyúl, sárkányölő pincérlány, roma Pöttöm Panna, mélyszegénységből, vagy bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősök, illetve más, a normától eltérő szereplők.

A Meseország mindenkié című könyv akkor került a köztudatba, amikor a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra nyilvánosan ledarálta egy példányát, homoszexuális propagandának nevezve a könyvet. Ezután a kormánypárt is beszállt a kampányba, Orbán Viktor maga is a gyerekeket féltette az "LMBT-propagandától".

(hvg.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS