2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Búcsúznak Trumpék: holnap délben elhagyják a Fehér Házat

2021. január 19. 16:57, utolsó frissítés: 20:03

Január 20-án, szerdán ér véget Donald Trump négyéves elnöki ciklusa, és ekkor fogják beiktatni Joe Bident, az USA 46. elnökét. A hagyományok szerint a leköszönő elnök január 20-án a Fehér Házban szokta fogadni a következő elnököt, ahonnan együtt mennek át a Capitoliumhoz a beiktatásra.


Donald Trump a Fehér Ház előtt köszönti a tömeget. Fotó: Drew Angerer, via Getty ImagesDonald Trump a Fehér Ház előtt köszönti a tömeget. Fotó: Drew Angerer, via Getty Images


Trump azonban kijelentette, hogy nem hajlandó fogadni Bident, és a szerdán este hét órakor (romániai időszámítás szerint) kezdődő beiktatási ceremónián sem fog részt venni. A leköszönő elnök várhatón délután kettő óra után fogja elhagyni Washingtont, hogy a beiktatás alatt már floridai rezidenciáján lehessen.

Melania Trump búcsúvideót tett közzé Twitter-oldalán: "Életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy az Egyesült Államok first ladyjeként szolgálhattam.” A first lady beszédében köszönetet mondott a katonáknak, a rendvédelmi erőknek és a koronavírus elleni harc frontvonalában harcolóknak az áldozatos munkájukért, és kitért a „Be Best” („Legyél legjobb”) elnevezésű, iskolai bullying elleni kampányára is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, „legyetek lelkesek mindennel kapcsolatban, amit csináltok, de mindig emlékezzetek, az erőszak sosem megoldás.”Mielőtt a Trump-házaspár elhagyná a fővárost, egy búcsúztató ceremónián vesz majd részt a Washington határában lévő Andrews légitámaszponton, ahol az Air Force One-t is tárolják, írja a Guardian. A rendelkezésre álló sajtóinformációk szerint 21 ágyúlövés kíséretében búcsúzik majd a leköszönő elnök.

A kiküldött meghívók szerint a vendégeknek még napkelte előtt, legkésőbb helyi idő szerint negyed nyolcig, azaz háromnegyed órával a ceremónia előtt kell megérkezniük szerdán a légitámaszpontra. Az eseményre tilos lesz bevinni bármiféle lőfegyvert és robbanószert, valamint kötelező lesz a maszkviselés.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS