2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

WHO: „morális katasztrófa” szélén állunk, a szegény országoknak alig jut vakcina

2021. január 18. 18:08, utolsó frissítés: 18:08

Megkongatta a vészharangot az Egészségügyi Világszervezet vezetője, aki szerint „morális katasztrófa” szélén áll a világ a covid-19 elleni vakcina elosztása tekintetében. Tedros Adhanom Ghebreyesus elmondta, 44 kétoldali megállapodást kötöttek a különböző országok az oltások beszerzésére, ami jelentősen késleltetheti a COVAX névre keresztelt, globális szintű elosztási rendszert.


A szisztémának az a lényege, hogy arányosan férjenek hozzá az oltáshoz az országok, és ne alakuljon ki olyan helyzet, mint amilyen épp most körvonalazódik. Azaz hogy a befolyásos, gazdag államok felvásárolják a vakcinát a szegényebbek elől.

Mint elmondta, több mint 39 millió adagot vásárolt fel 49 ország, elsősorban EU-tagállamok, míg van olyan szegényebb ország, melynek mindössze 25 darabot sikerült eddig beszereznie. Az elnök szerint a vakcinákért folytatott harc azt követően kezdett eldurvulni, hogy megjelentek a vírus különböző mutációi.

Tedros leszögezte: ha ezt az eljárást követjük, az lesz az eredménye, hogy hozzájárulunk a járvány terjedéséhez. A WHO egyébként jövő keddig tart egy üléssorozatot, melynek keretében számos fontos kérdésről szó esik. Pl. a szervezet fenntartási költségeinek biztosításától, miután a legfőbb támogatójuk, az USA már nem hajlandó pénzelni őket. (digi24.ro, hírszerk.)

Nyitókép: Tedros Adhanom Ghebreyesus/Fb

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS