2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Brit kutatás: az immunitással rendelkezők továbbra is terjeszthetik a vírust

2021. január 18. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

Az angliai közegészségügyi hatóság vizsgálati eredményei szerint a covid-19 fertőzésen átesettek legalább 5 hónapig tartó immunitásra tesznek szert. A gyógyultak újrafertőződési aránya alacsony, mint írják, 44 személynél észlelték ezt 6614 páciens vizsgálata során.


A szakértők arra figyelmeztetnek továbbá, hogy azok, akik a járvány kezdetén, azaz 2020 első hónapjaiban estek át a betegségen, ismét sérülékennyé váltak. Rámutatnak ugyanakkor, hogy azok, akik természetes úton tettek szert immunitásra (túlesek a fertőzésen), továbbra is hordozók és terjesztők lehetnek, mivel a vírus jelen lehet az orrukban és a torkukban.

„Tudjuk, hogy a betegségen átesettek többségének szervezete antitesteket termel és védettséget élveznek az újabb megfertőződéssel szemben. De ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben védett mindegyikük, és egyelőre azt sem tudjuk, hogy pontosan mennyi ideig áll fenn a védettség” – nyilatkozta Susan Hopkons, a kukatások egyik vezetője.

„Ez azt jelenti, hogy bár miután átestél a betegségen azt hiszed, hogy védett vagy, és kevéssé valószínű, hogy súlyos tünetekkel járó fertőzést kapj újra, mégiscsak fennáll a rizikó arra nézve, hogy ismét megfertőződj és hogy terjeszd a betegséget” – tett hozzá a szakértő. (g4media.ro, hírszerk.)

Nyitókép: CDC/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS