2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már érződik a Brexit hatása egyes áruházakban: üresek a polcok

2021. január 17. 14:41, utolsó frissítés: 15:28

Két héttel azután, hogy az Egyesült Királyság végleg kilépett az EU-ból elkezdtek érződni a hatásai egyes szupermarketekben. A hiányról az Euronews készített képes összefoglalót.


Állításuk szerint a megváltozott vámszabályok, illetve a fuvaroznak ezzel járó bürokratikus papírmunka annyira megnehezítheti és lassíthatja egyes termékek importját, hogy azok teljesen eltűnhetnek a szupermarketek polcairól.

A szállítmányozással foglalkozók már arra figyelmeztetnek, hogy a fuvarozók egyszerűen megtagadhatják az áruk Nagy-Britanniába való szállítását, ahelyett, hogy az azzal járó papírmunkával foglalkozzanak, illetve rengeteg időt várakoznának. Esetenként akár 2 napba is telhet, amíg sikerül mindent megfelelően elintézni.

"A sofőröknek gyakran kilométereként fizetnek" - mondta John Shirley, aki szerint a sofőrök könnyen azt mondhatják, hogy nem akarnak többé Nagy-Britanniába menni, ha ott nagyon sokat kell várni, és azokat a szállítmányokat vállalják, amelyek Európába szólnak.A riport szerint Észak-Írországban már valóság, hogy elfogynak a termékek az áruházak polcairól, és Nagy-Britanniából nem tudják kiszolgálni az igényeket, egyetlen lehetősége, ha Írországon keresztül az EU-ból érkeznek a termékek.

"Nem kapunk szállítmányokat. A vállalatok elfogadják megrendeléseinket, majd visszahívnak és közlik, hogy nem tudják kiszállítani" - panaszkodott egy belfasti üzlet vezetője. (euronews/digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS