2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Armin Laschet lett a német CDU új elnöke.

2021. január 17. 10:12, utolsó frissítés: 10:17

Armin Laschetet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökét választották a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökévé - jelentették hírügynökségek szombaton. Az online szervezett kongresszuson a párt 1001 delegáltja vett részt, országos reprezentációban.


Három jelölt közül választhattak a küldöttek, az első fordulóban Friedrich Merz 385, Armin Laschet 380, Norbert Röttgen pedig 224 szavazatot kapott. Ezzel eldőlt, hogy a főleg környezetvédelmi témákkal kampányoló Röttgen kiesett a versenyből. A második fordulóban a konzervatív Friedrich Merz 466 szavazatot kapott, míg az Angela Merkel által folytatott politika tovább vivőjeének tartott Laschet 521-et.

Armin Laschet, Norbert Röttgen és Friedrich MerzArmin Laschet, Norbert Röttgen és Friedrich Merz


Németországban 2021 őszén tartanak szövetségi parlamenti választásokat, amelyeken megválaszthatják Angela Merkel utódját. A kancellár már korábban közölte, hogy jelenlegi, negyedik mandátuma lesz az utolsó. Így a mostani a választás tétjét az adta, hogy az elmúlt évek hagyománya szerint a pártelnök egyben a CDU kancellárjelöltje is lesz. Győzelmi beszédében Laschet amellett, hogy méltatta Angela Merkel eredményeit, egyúttal be is jelentette, hogy indulna az a kancellári székért.

Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy CDU-ban lehet, szakítanak a hagyománnyal. A felmérések ugyanis arról tanúskodnak, hogy a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választói körében a legnagyobb támogatottsággal rendelkező politikus Markus Söder, aki Bajorország miniszterelnöke, egyben a CSU elnöke. És lehet, hogy így inkább őt kellene a kancellárjelölt legyen.

Szakértők szerint rajta kívül még Jens Spahn egészségügyi miniszternek is lehet esélye a kancellári tisztségre, jóllehet maga Spahn a kongresszuson Laschet elnökségét támogatta.

A kormányban a védelmi miniszteri posztot betöltő Annegret Kramp-Karrenbauer még a koronavírus-járvány előtt, tavaly februárban jelentette be, hogy nem indul kancellárjelöltként a következő Bundestag-választáson, ezért lemond a CDU-ban 2018 óta viselt pártelnöki tisztségéről is. (hvg/mti)

fotó: Raimond Spekking /Wikimedia Commons, Olaf Kosinsky/Wikimedia Commons és Sandro Halank/ Wikimedia Commons képeinek a felhasználásával.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS