2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Meseország ellen irányuló kampány miatt perel a Labrisz Egyesület

2021. január 13. 18:36, utolsó frissítés: 18:38

Beperelte a Labrisz Leszbikus Egyesület a Magyar Nemzetet, a keresetet pedig befogadta a bíróság – írja az egyesületet képviselő Magyar Helsinki Bizottság. A Labrisz – a Meseország mindenkié meseantológia kiadója – jóhírnév megsértéséért perel.


Az antológia 17 kortárs szerző meseátiratát tartalmazza különféle hátrányos helyzetű csoporthoz tartozó szereplőkkel, gyakran mai környezetbe helyezett történetekkel. A történetek többek között olyan témákat érintenek, mint a kirekesztés, családon belüli erőszak, mélyszegénység, de érintik az azonos nemű szerelmet és a nemváltást is. Utóbbiak miatt előbb a Mi Hazánk, majd a Fidesz folytatott kampányt a mesekönyv és a Labrisz ellen. A mesekönyv körüli botrányt itt foglaltuk össze.

Meseország-ügy: a Labrisz Leszbikus Egyesület segítségünkkel beperelte a Magyar Nemzetet. A bíróság be is fogadta a...

Közzétette: Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee – 2021. január 13., szerda


A kampányba Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt, aki egy rádióinterjújában a pedofíliával mosta össze a mesekönyv kiadását – emiatt a TASZ fordult ombudsmanhoz. A Magyar Nemzet októberben közölte Németh György írását, ami Orbán gondolatmenetét folytatta. Németh szavait így idézi a Helsinki Bizottság: „Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó.”

Jól ismert és aljas trükk pedofíliának beállítani az elfogadó társadalomért tett erőfeszítéseket a Magyar Helsinki Bizottság szerint. Ezek az állítások azonban nélkülöznek mindenféle valós alapot. A civil szervezet természetesen tisztában van azzal, hogy a közélet szereplője, így tevékenysége bírálat tárgyává tehető, viszont a jóhírnevét sértő durva hazugságokat akkor sem köteles tűrni, ha egyébként közszereplő. A Labrisz ezért határozott úgy, hogy a cikk szerzőjét és a Magyar Nemzetet kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t bepereli a Magyar Helsinki Bizottság segítségével.

(hvg.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS