2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vizsgálja a szövetségi főügyészség a Capitoliumban történteket, beleértve Trump szerepét is

2021. január 08. 11:27, utolsó frissítés: 11:59

Szövetségi nyomozók vizsgálják a washingtoni Capitolium megrohamozását, és minden résztvevő szerepét, beleértve Donald Trump amerikai elnököt is, aki feltüzelte a törvényhozás épületébe betörő tömeget. A washingtoni ügyészek vádemeléseket készítenek elő az ostromban résztvevők ellen, a Capitolium rendőrségének intézménye is górcső alatt van amiatt, hogy hogyan volt lehetséges a tömeg betörése az épületbe. Steven Sund, a Capitolium rendőrségének feje január 16-i hatállyal lemondott tisztségéről; várhatóan további fejek hullanak a biztonsági szolgálatok kudarca miatt.


Fotó: AgerpresFotó: Agerpres


A szövetségi ügyészek eddig 15 esetben emeltek vádat az ostromban részt vevő személyek ellen a történtekkel kapcsolatban, többek között egy olyan személy ellen, aki egy katonai félautomata lőfegyverrel és 11 Molotov-koktéllal felszerelve tartózkodott a helyszínen. A vádak nagy része ugyanakkor főképp engedély nélküli belépésre és lopásra vonatkozik. Ezeket a személyeket kiutasították Washingtonból és hazaküldték, a bíróság további rendelkezéséig.

Több forrás megerősítette a CNN-nek, hogy Donald Trump a Fehér Ház és közvetlen köre jogi tanácsadóitól az elmúlt hetekben az elnöki önfelmentési hatáskör kérdéséről érdeklődött, amivel kivédhetné a számára kedvezőtlen, lehetséges politikai és jogi következményeket.

A nyomozók megállapították, hogy a felkelők szándéka az volt, hogy behatoljanak a Capitolium épületébe, és nagy károkat okozzanak; sokan vascsövekkel és egyéb fegyverekkel támadtak a rendvédelmi erőkre. A rongálás, törés-zúzás egyes irodákban is folytatódott, berendezést, műalkotásokat, elektronikai eszközöket tettek tönkre vagy loptak el a felkelők. Az incidens során több mint 50 rendőr sebesült meg, egyikük a kórhában belehalt sérüléseibe. Ő az ötödik áldozata az egész világot sokkoló ostromnak.

A Capitoliumban jelenleg helyreállítási munkák zajlanak, hiszen Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatásáig már kevesebb mint két hét maradt. (cnn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS