2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Trump azt ígéri: átadja a hatalmat január 20-án Bidennek

2021. január 07. 12:07, utolsó frissítés: 12:07

Donald Trump amerikai elnök nyilvánosan bejelentette, átadja az elnökséget január 20-án Joe Bidennek - tudósít a CNN. Ez az első alkalom, hogy Trump nyilvánosan arról beszél, hogy átadja a hatalmat. A bejelentés előzménye, hogy Joe Biden győzelmét az amerikai elnökválasztáson szentesítette az amerikai törvényhozás is, miután a képviselők és szenátorok újra összeültek a szerdán Trump-párti tüntetők által megostromolt Capitoliumban. A zavargásoknak négy halálos áldozata volt, a világ országainak vezetői egyöntetűen elítélték és a demokrácia elleni támadásként értékelték a történteket.


Trump ígéretet tett, hogy békés hatalomátadás történik Amerikában. "Még ha teljesen el is utasítom a választás végkimenetelét, a rendet megőrző átmenet lesz január 20-án" - nyilatkozta Trump, ugyanakkor megismételve a két hónapja hangoztatott vádjait a választás elcsalásáról. Folytatjuk a harcunkat azért, hogy csak a törvényes szavazatokat számolják - tette hozzá. Saját mandátumát az amerikai elnökök történetének legnagyobb első négy évének nevezte, amely most lezárult, "de ez csak a kezdete a harcunknak, hogy Amerikát ismét naggyá tegyük".

Trump a szerdai zavargások előtt tüzelte a tömeget a választási csalásokról szóló - korábban különböző amerikai hatóságok és vezetők által többszörösen cáfolt - hazugságokkal, majd végignézte, ahogy az erőszakos követői lerohanják a Capitoliumot, betörnek a folyosókra, irodákba; a káoszban egy nőt halálos lövés ért; a történteket demokrata és republikánus politikusok egyaránt elítélték, és Trumpot nevezték meg felelősnek a helyzet elfajulásáért. Trump csak későn és szűkszavúan intette az erőszaktól való tartózkodásra és békés hazatérésre követőit. (cnn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS