2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

1814 óta nem történt ilyen: négy halálos áldozattal járt a washingtoni Capitolium ostroma

2021. január 07. 09:49, utolsó frissítés: 10:06

Négy személy vesztette életét a Capitoliumnál történt zavargásokban - jelentette a CNN. Donald Trump leköszönő elnök hívei betörtek az amerikai nemzet ikonikus épületébe, hogy megakadályozzák az elektori szavazatok újraszámlálását, amely egy fontos lépés Joe Biden megválasztott demokrata elnök beiktatásához.


Igazi ostromállapot alakult ki, a Trump-hívek és a rendvédelmi erők összecsapásában egy nőt lelőttek, három másik személy súlyos sérüléseket szerzett, orvosi ellátást kaptak, de már nem tudták megmenteni az életüket. Számos rendőr megsebesült. Helyi idő szerint délután 5:40-re sikerült visszaverni a tüntetők ostromát és ismét biztonságossá tenni a szenátus épületét.

>> Puccskísérlet az Egyesült Államokban? Trumpista tüntetők törtek be a Capitoliumba >>

1814 augusztusa óta - amikor a brit erők megtámadták és felgyújtották - ez az első alkalom, hogy a Capitoliumba betörjenek külső erők, hívja fel a figyelmet Samuel Holliday történész.

A sokkoló incidenshez adalék, hogy a rendőrség kisebb létszámban volt jelen a Trump-párti tüntetés biztosításakor - amelyről azért lehetett tudni, hogy valamilyen formában erőszakossá válik -, mint a békés Black Lives Matter tüntetéseken, amikor gyakorlatilag békés tüntetőket vertek szét a rendőrök. A szerdán délután elfajuló tüntetés résztvevői azonban gyakorlatilag le tudták rohanni a Capitoliumnál szolgálatot teljesítő rendőröket, és be tudtak jutni a törvényhozás épületébe.

Szövetségi és helyi rendvédelmi erők számos állítólagos bombáról kaptak bejelentést Washington-szerte, minden ilyet kivizsgálnak. Ami biztos, hogy egy valódi bombát hatástalanítottak a Republikánus Párt Országos Bizottságának székhelyén, egyet pedig a Capitoliumban. A Demokrata Párt székhelyén is volt bombariadó, az épületet kiürítették. A közelben parkolt egy gépkocsi, amelyet a rendőrök lefoglaltak, lőfegyver és Molotov-koktélok voltak benne.

Miután az épületet ismét biztosították a rendvédelmi erők, az amerikai törvényhozók visszatértek folytatni a munkát: igazolni Joe Biden győzelmét az elektori szavazatok újraszámlálásával. Helyi idő szerint este 8-kor Mike Pence republikánus leköszönő alelnök - akit Trump árulónak nevezett, és korábbi hírek szerint szintén kimenekítettek az épületből, de állítólag végig ottmaradt - a folyamat folytatását kezdeményezte. "Folytassuk a munkát" - mondta Pence a CNN szerint.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS