2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Zöld utat adott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Moderna vakcinájának

2021. január 06. 15:16, utolsó frissítés: 15:17

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni védőoltását 18 év fölötti személyeknek. Ezzel a Moderna vakcinája lesz az Európai Unióban engedélyezett második Covid-19 elleni védőoltás, amint megkapja az EMA előterjesztése nyomán a formális jóváhagyást az Európai Bizottságtól.


Az EMA december 21-én engedélyezte az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett vakcinát; ez volt az első engedélyezett koronavírus elleni védőoltás az EU-ban, ezt 16 éven felüliek számára lehet beadni.

A Moderna hétfőn jelentette be, hogy legalább 600 millió adag védőoltást állít elő 2021-ben, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett. A cég jelenleg dolgozik a beruházásokon és hiteleken, hogy egymilliárd adagra bővítse a kapacitását.

Az EMA a múlt héten közölte, hogy bár szerdán Nagy-Britanniában engedélyezték az AstraSeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem készítményét, nem valószínű, hogy januárban megkapja az engedélyt az Európai Unióban. Míg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sürgősséggel engedélyezte két védőoltás forgalmazását, az EMA-ra nagy nyomás nehezedik az engedélyezési folyamat gyorsítása érdekében, elsősorban Németország részéről. (g4media.ro, index.hu)

Kiemelt kép forrása: modernatx.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS