2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Január 1-jétől megszűnt Ukrajnában a kisebbségi nyelvű oktatás

2021. január 04. 21:45, utolsó frissítés: 21:50

Ez év kezdetétől csakis ukrán nyelven folyhat oktatás az ukrajnai iskolákban, annak ellenélre, hogy több százezer olyan gyereket is oktatnak, akik otthon románul, bolgárul, magyarul vagy lengyelül beszélnek.


Ezzel párhuzamosan megszűnt a román nyelv regionális nyelvi státusza azokban a térségekben, hogy éltek a törvény adta lehetőséggel a helyi hatóságok, és úgy döntöttek, hogy az ukrán mellett a román nyelvet is használják a közigazgatásban.

Ezt egyébként egy, még az oroszbarát Viktor Janukovics idején, 2012-ben meghozott törvény tette lehetővé. Arról rendelkezett, hogy ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 10%-ot, lehet hivatalos nyelvként használni a közigazgatásban az adott etnikum nyelvét.

Janukovics utódja, Petro Porosenko azonban 2019. májusában, közvetlenül a leváltása előtt aláírta azt a törvényt, melynek értelmében csakis az ukrán lehet hivatalos nyelv.

2017-ben pedig aláírta azt a tanügyi törvényt is, mely előírja, hogy Ukrajnában csakis ukrán nyelvű oktatás folyhat. 2020. végéig még ötödik osztályig folyhatott kisebbségi nyelvű oktatás, 2021. január 1-től viszont már első osztálytól kezdődően csakis ukránul folyhat az oktatás.

Volodimir Zelenski
mindeddig nem tett semmit elődje, Porosenko törvényei ellen, melyek – azon túl, hogy több százezer diáktól veszik el az anyanyelven való tanulás lehetőségét – több szomszédos országgal is feszültté tették Ukrajna viszonyát. (moldova.europalibera.org, hírszerk.)

Nyitókép: Jeswin Thomas/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS