2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Slavoj ®iľek: Demeter Szilárd antiszemita kijelentésének félelmetes következményei lehetnek

2021. január 02. 15:03, utolsó frissítés: 16:21

Több magyarországi hírportál, köztük a 444.hu is szemlézte Slavoj ®iľek szlovén filozófusnak az amerikai radikális baloldal legfontosabb lapjának számító Jacobinban publikált cikkét arról, hogy a koronavírus-válság lehetőséget kínál a gazdasági-politikai-társadalmi rendszereknek a gyökeres átalakítására. Tézise szerint olyan szocialista fordulatra van szükség, amely mindenki számára igazságos, és megmentheti a bolygót a klímaapokalipszistől.


A jövő esélyeit latolgatva a filozófus arról ír, hogy az Egyesült Államokban Joe Biden győzelme sokak számára olyan jövőt jelent, amely a Trump előtti normalitás folytatását ígéri, még ha Biden bírálói szerint a globális nagytőke képviselője is. Az amerikai választások kapcsán a filozófus leírta, hogy Trump többek között a közbeszéd világméretű vulgarizációja miatt is felelős.

Erre hozta fel közép-európai példaként Demeter Szilárd esetét, aki ®iľek szerint Trumphoz hasonlóan „vulgarizálta a közbeszédet”, és „korrodálta életünk etikai tartalmát” az Origón megjelent cikkével, amiben Soros Györgyöt Hitlerhez, Európát gázkamrához, a liberálisokat nácikhoz hasonlította. Ez a fajta felelőtlen és a valós kontextusból teljesen kiragadott eszmefuttatás súlyos következményekkel járhat, figyelmeztet a filozófus.

Demeter írását azóta művészek, kutatók és politikusok is kritizálták, elítélték zsidó szervezetek, az izraeli nagykövetség, az amerikai nagykövetség és sokan mások, sőt még saját beosztottjai is elhatárolódtak a múzeumigazgatótól. A kormány viszont lényegében kiállt Demeter mellett.

®iľek azt írja:

„Ha megkérdezik, Demeter valószínűleg retorikai túlzásnak nevezné a kijelentéseit; ez azonban semmiképpen sem mossa el félelmetes következményeiket. Soros és Hitler összehasonlítása mélyen antiszemita, Sorost egy szintre helyezi Hitlerrel, azt állítva, hogy a Soros által támogatott multikulturális, nyitott társadalom nemhogy olyan veszélyes, mint a holokauszt és az azt fenntartó árja rasszizmus (»liber-árja«), hanem még ennél is nagyobb veszélyt jelent az »európai életmódra«.”

Az eredeti cikk megjelenése után Demeter két héttel interjút adott, ahol azt mondta, a kritikák mentálisan „és lelkileg meg sem tudtak karcolni”. A kérdésre, mely szerint a visszavonással együtt érvénytelennek is tartja-e a leírtakat, azt mondta:

„Az általános olvasat, hogy a fő tételmondatom: Soros György a liberális Führer. Nos, Soros és csatlósai biztosan nem liberálisok, mert nem tűrik az ellenvéleményt, képtelenek a racionális vitára. Ebben tévedtem.”
(444.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS