2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Januártól Portugália veszi át a soros EU-elnökséget: az oltáskampány megszervezése már az ő feladata

2020. december 23. 12:26, utolsó frissítés: 12:26

Történelmi tettet hajtott végre az unió német elnöksége a koronavírus-mentőalap elfogadásával. Viszont a jogállamiság ügyében kötött uniós alkut sokan bírálják Brüsszelben. A soron következő Portugália számára az oltáskampány megszervezése, a gazdaság élénkítése, a károsanyagkibocsátás csökkentése és a digitalizáció növelése – azok a kihívások, amelyekkel meg kell küzdenie, írja az Euronews.


Az Európai Unió német elnöksége július elsején vette át a stafétát Horvátországtól. Az elvárások nagyon nagyok voltak. Az unió egy halálos járvány közepén volt, miközben a gazdaság is mélyrepülésbe kezdett. Ezért minden tekintet Angela Merkel kancellárra szegeződött. A hat hónap alatt sok fontos döntés született, azonban a német vezetésnek egy fő célkitűzése volt: elkerülni a gazdasági összeomlást a koronavírus-járvány után.

A soros elnökség gazdaságvédelmi terveit a német-francia javaslat adta egy uniós gazdaságélénkítő alapról. Ennek lényege a közös adósságvállalás, amelyre korábban nem volt még példa. Németország a cél érdekében feladta a saját korábbi pénzügyi szigorát is.

Az elnökségről leköszönő Németország után a vakcinakampány megszervezése máris komoly kihívás elé állítja az EU soros elnökségét januártól átvevő Portugáliát.

- Portugália mindent megtesz egy egyetemes kampányért, azért, hogy az európai emberek nagy többsége egy éven belül hozzájusson az oltóanyaghoz. Az a célunk, hogy az uniós tagállamokban összehangoltabbak legyenek a korlátozó intézkedések a fegyelem, az emberek védelme, a személyes biztonság jegyében, de egyben nagyobb mozgásteret is szeretnénk biztosítani az eredményes járványkezeléshez – mondja Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter.

A portugál EU-elnökségnek számos más problémával kell még szembenéznie. Ezek egyike a brexit-tárgyalások után kialakuló helyzet Európában. (euronews/hírszerk.)

Nyitókép:Jeyaratnam Caniceus, Pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS