2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Biden vagy Trump? Hétfőn szavaznak az elektorok. Vasárnap több ezres tüntetések voltak az USA-ban

2020. december 13. 22:37, utolsó frissítés: 2020. december 14. 09:30

Hétfőn gyűlnek össze az elektorok, hogy szavazzanak az amerikai elnökről.


A napokban mind az ötven tagállam és a fővárosi körzet is véglegesítette az eredményeket, eszerint az 538 fős elektori testületben a demokrata Joe Biden 306, míg a republikánus Donald Trump 232 szavazatra számíthat.

Az előrejelzések szerint tehát Biden nyerte meg a választásokat, azonban Trump még mindig azt állítja, hogy ellenfele választási csalással szerezte meg a vezetést a választásokat eldöntő ún. csatatér államokban.

Vasárnap több városban is tüntettek, mindkét jelölt mellett utcára vonultak a szimpatizánsaik. Az akciók során négy embert megkéseltek Washingtonban, egy demonstrálót pedig meglőttek a Washington állambeli Olympiában, miután Trump és Biden támogatói összecsaptak egymással.

Az NBC News szerint a késelések sebesültjeit súlyos sérülésekkel szállították kórházba, és egy rendőr könnyebben megsebesült. Összesen nyolc embert szállítottak kórházba, és 23 rendbontót vettek őrizetbe.

Az elektorok egyébként hagyományos módon, papíron voksolnak a saját államaik fővárosában, a szavzatokat pedig január 6-án, a képviselőház és a szenátus együttes ülésén bontják fel. (telex.hu, atv.hu, hírszerk.)

Fotó: Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS