2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több ezren tüntettek Lengyelországban az abortusztilalom és a kormány ellen

2020. december 13. 20:07, utolsó frissítés: 21:33

A beteg magzatok művi vetélését tiltó alkotmánybírósági döntés ellen tüntettek vasárnap több lengyel városban, köztük Varsóban. A fővárosi tiltakozáshoz a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt szigorításokat elutasító vállalkozók is csatlakoztak.


A néhány ezer embert összegyűjtő varsói tiltakozás résztvevői az egyik belvárosi tértől haladtak a lengyel kormánypárt elnökének, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettesnek a Zoliborz negyedben álló háza felé. A tüntetők több csoportban, az útjukat eltorlaszoló rendőrségi kordonokat megkerülve meneteltek. Az akciót végül a szervezők felhívására befejezték.

A rendőrség figyelmeztette a tiltakozókat, hogy a járvány miatt gyülekezési tilalom van érvényben. Több tüntetőt őrizetbe vettek, egyeseket igazoltattak, pénzbírságokat szabtak ki. A tiltakozók egy csoportja összecsapott a rendőrökkel.

Kisebb-nagyobb részvételű tüntetéseket Lengyelországban október 22-e óta szerveznek. Aznap az alkotmánybíróság a lengyel alaptörvénnyel meg nem egyezőnek minősítette azt az előírást, amely lehetővé teszi a terhesség mesterséges megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni.

Az egyelőre nem hatályos alkotmánybírósági döntés elleni tüntetések egy idő után kormányellenessé váltak, és más társadalmi csoportok is csatlakoztak a megmozdulásokhoz. Így a vasárnapi tiltakozáson a járványintézkedések által érintett vállalkozók, köztük a górálok (hegyvidékek lakosai) is részt vettek. A lengyelországi hegyekben az idén egészségügyi szabályok betartása mellett üzemelhetnek a sípályák, de zárva tartanak a szállodák, ezért a helyi lakosok jelentős bevételkiesésre számítanak a téli idényben.

A vasárnapi tüntetést az 1981-es hadiállapot meghirdetésének 39. évfordulóján szervezték.

A több tucat ember halálával és tízezrek internálásával járó hadiállapotot december 13-án hirdette ki az akkori lengyel kommunista miniszterelnök és egyben pártfőtitkár, Wojciech Jaruzelski tábornok. Az üldözések, internálások a Szolidaritás független szakszervezetet felszámolását, a kommunista rendszer megőrzését célozták.

Hagyományosan a hadiállapot áldozatairól a lengyelek közül sokan este a lakásaik ablakaiban meggyújtott gyertyákkal emlékeznek meg. (MTI, hírszerk.)

Fotó: AFP


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS