2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nincs megegyezés Brexit téren, személyesen tárgyal Boris Johnson és Ursula von der Leyen

2020. december 05. 15:38, utolsó frissítés: 15:53

Az Egyesült Királyság kormányközeli forrásai a Brexit-megállapodás esélyét nem értékelték 50%-nál nagyobbra, mivel az ügyben nem sikerült megállapodásra jutniuk a tárgyaló feleknek. Ennek értelmében Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke telefonon fognak egyeztetni – írja a Guardian.


Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője ma hagyta el Londont, a reptéren pedig azt nyilatkozta a sajtónak: „mint mindig, most is higgadtak vagyunk, és leszünk, amíg lehet. Majd meglátjuk”.

Barnier már egy hete Londonban tartózkodott, a két delegáció pedig azóta szinte folyamatosan tárgyalást folytatott, ezt függesztették fel péntek este, lévén, nem sikerült olyan kulcskérdésekben megállapodni, mint a halászat szabályozása, vagy az egyenlő versenyfeltételek.

A megegyezésről szóló, várhatóan több mint 600 oldalas dokumentum egyéb pontjait sikerült tisztázni – derül ki a Guardian összesítőjéből.

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválása értelmében, ha 2020. december 31-ig nem sikerül megállapodniuk a feleknek, új kereskedelmi törvények lépnek érvénybe, ami főleg az import és export árukra vonatkozó adók változását eredményezi. (guardian, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS